Gå til hovedindhold

Fodsmerter

Spørgsmål
Jeg fik diagnosen primær progressiv sclerose i oktober 2009. Efter flere års forsøg på ortopædisk udredning, af smerter i fødderne og sovende, stikkende lægge, blev jeg henvist til neurologisk undersøgelser og fik så diagnosen.

Jeg har nedsunkne forfødder og har de sidste 3–4 år forsøgt mig med forskellige indlæg. Jeg går i green line sandaler med blød sål og i MBT-sko ligeledes med et blødt indlæg.

Efter diagnosen træner jeg 3 gange om ugen i maskiner i et træningscenter. Det føler jeg hjælper. Jeg får ikke medicin, men tager fiskeolier og vitaminpiller.

Jeg har også prøvet en ny fleksibel sål med svangstøtte og forfodsløft. Den har jeg brugt de sidste 2 måneder, jeg er imidlertid i tvivl om den virker og synes jeg får mere ondt i såvel fødder som lægge.

Det kan både være sålerne og udviklingen i sclerosen - jeg ved det ikke. Og det er derfor jeg nu henvender mig til jer, i håb om hjælp til hvad jeg kan gøre?
Svar
Det lyder som om, at man har haft svært ved, at finde ud af, om dine fod- og lægsmerter skyldes dine nedsunkne forfødder eller sclerosen. Jeg kan forstå at du er grundigt undersøgt af ortopædkirurger, med den korrekte ekspertise.

Det der står tilbage er, at forsøge at behandle dine smerter, ud fra den formodning, at det er sclerosesmerter. Du kan læse mere om behandling af sclerosesmerter under afsnittet "smerter" her på hjemmesiden.

Mere konkret kan du starte med at prøve Trileptal, der optrappes til 300 mg x 3. Alternativt kan du prøve Gabapentin, der optrappes til 400 mg x 3 (eventuelt helt op til 800 mg x 3). Hvis smertebehandlingen ikke lindrer dine symptomer, må det være dit ortopædiske problem, der er årsagen.

Du kan eventuelt også snakke med en bandagist, med ekspertise indenfor sclerose, hvor din lokale scleroseklinik formentlig kender en, de kan anbefale.