Flydende ernæring
d. 18 november 2015

Min mand har sclerose og er plaget af Trigeminus neuralgi. Dette betyder, at han kun kan indtage mad i flydende form. Vi har udarbejdet en "overlevelses" madplan som ser sådan ud: ca. 1/2 l mælkeprodukt, 40 g valleprotein, 100-200 g bær, 1 spsk hørfrøolie eller lidt avokado, banan eller pære. Som formiddags måltid: purerede kogte grøntsager tilsat lidt fedt og risprotein, ca 40 g - til resten af dagen. Nogle gange får han almindelig mad, hovedsagelig brød med pålæg, chips og slik, men ikke ret meget kød og fisk. Juice kan han heller ikke drikke, da det forårsager smerte anfald. Får tilskud af D-vitamin og flydende multivitamin/mineral. Nu har det stået på i flere måneder, og i den forbindelse vil jeg høre, om dette kostforslag er ok, hvad kan vi evt. ændre eller supplere med?

Jeg vil betegne din mand som småtspisende, idet han er ude af stand til at indtage mad i den mængde der er nødvendig for at dække behovet for energi og næringsstoffer i perioder grundet smerter. Det er derfor vigtigt, at I sørger for, at han får en tygge- og synkevenlig kost beregnet til en småtspisende. Det er på mange måder det I allerede har meget fokus på. Når man er småtspisende, er det netop vigtigt at have fokus på, at have en stor energitæthed i den mad man spiser, og det kan man fx få ved at øge indholdet af de sunde fedtstoffer. Det er fx det I allerede tænker i, når I blander en smoothie som indeholder avocado og hørfrøolie.

Jeg ved ikke noget om, hvordan din mands vægtudvikling har været i den seneste tid. Hvis han har oplevet et vægttab, er det fx helt tydeligt, at han ikke får tilstrækkeligt med energi. Det er derfor vigtigt, at holde øje med din mands vægt, da det er en god indikator for, om den kost han får indtaget er tilstrækkelig, når det gælder energiindholdet. Ud fra hvad du skriver, kunne det meget vel tyde på, at han ikke helt får indtaget tilstrækkeligt med energi. Den smoothie som I blander til morgen indeholder ca. 3.000 kj, og uden at kende din mands vægt, alder eller fysiske aktivitetsniveau, vil jeg tro, at han har et energibehov på omkring 9.000-10.000 kj/dag. Det betyder, at han den resterende del af dagen skal indtage 6-7.000 kj. I forhold til, at du skriver, at han udover formiddagens måltid, til resten af dagen, spiser kogte grøntsager (som jo er meget energifattige) tilsat fedt og protein (og nogle gange suppleret af brød, pålæg, chips og slik), er der i hvert fald stor risiko for, at han ikke får tilstrækkeligt med energi. Har han ikke oplevet et vægttab, lykkes i formentlig meget godt med, at tilbyde ham mad han kan indtage og med at berige det med energi i tilstrækkelig grad til, at han kan få dækket sit energibehov. Men hvis han oplever et vægttab, og ikke på forhånd har mange fedtdepoter at tære af, at det vigtigt, at I sørger for, at han får øget sit energiindtag.

Udover at have fokus på energiindtaget, er det vigtigt at have fokus på andre næringsstoffer som protein, vitaminer og mineraler.  Det kan fx være svært at nå anbefalingen om 1 g protein per kilo kropsvægt per dag, når man har et lille kostindtag. Men i og med, at I tilsætter protein til de flydende måltider din mand indtager, sikrer I hans proteinindtag. I morgenmåltidet/formiddagsmåltidet alene får han ca. 50 g, og I tilsætter yderligere 40 g protein til hans resterende måltider. Jeg tror derfor ikke I skal være urolige for om indtaget er for lille. Min vurdering er, at din mand meget fint får dækket sit behov for protein. Det han helt sikkert ikke får dækket i øjeblikket via kosten alene, er hans behov for vitaminer og mineraler. Det er derfor meget fornuftigt, at din mand indtager et tilskud af D-vitamin og en multivitamin-/-mineraltablet.

Din mand vil få lidt kostfibre fra hans indtag af frugt og grøntsager, men indtaget af fuldkorn er formentlig lavt. Det kan for nogen medføre lidt længere tid mellem toiletbesøgene. Hvis det er noget din mand er genereret af, kan I afprøve at tilsætte forskellige fibreprodukter til hans smoothie for på den måde at øge indtaget. På den anden side mætter fibre godt, hvilket ikke er så hensigtsmæssigt hvis appetitten er lille.

Hvis din mands energiindtag er for lavt, kan I med fordel have fokus på, at lave portioner med stor energitæthed, dvs. hvor fedtindhold eller evt. sukkerindhold gør at energitætheden er højere. Ved at tilbyde flere mellemmåltider kan energiindtaget ligeledes øges.  Det er selvfølgelig væsentligt, at I har en eller anden variation i de måltider som I serverer for din mand, så han fortsat har lyst til at spise maden. I kan måske variere med supper tilsat ekstra protein og fedt, og forskellige desserter baseret på mejeriprodukter, eventuelt energiberiget, fx koldskål eller is, alt efter hvordan din mands Trigeminus neuralgi reagerer på varme og kulde. 

 

Skrevet d. 18 november 2015