Gå til hovedindhold

Flexjob, indstilling og strategi

Spørgsmål

Jeg er sygemeldt på tredje år med hjernerystelse efter jobulykke. Ved et tilfælde bliver det så for et år siden opdaget, at jeg har primær progressiv sclerose. Jeg begynder at kunne mærke sygdommen nu.

Jeg er på sygedagpenge, og er i virksomhedspraktik 3½ time pr. dag som naturvejleder. Jeg håber at kunne blive visiteret til flexjob, selvom kommunen ikke vil love mig dette.

Mit spørgsmål er nu angående de to former for flexjob, der findes, hvor man enten er ½ eller 1/3 arbejdsduelig.

Jeg kan sagtens arbejde halv tid, men mit handicap er blevet periodisk synligt indenfor det sidste år. Det ser desuden ud til, at jeg er blandt de 25% af de scleroseramte, der ikke er voldsomt belastede af træthed.

Jeg spørger derfor: Har du nogen formodning om, hvordan jeg vil blive vurderet? Kan arbejdsmarkedet acceptere, at jeg knokler for fuld knald halv tid, men har udfald på balance undervejs, og må sætte mig på jord, stole, gulve og strand og undervise børnene?

Har du nogle forslag til, hvordan jeg skal gribe strategien an overfor sagsbehandler, når processen formodentlig går i gang til efteråret?

Svar

Det lyder som din kommune er dejligt forsigtige med at love for meget, før der foreligger en endelig afklaring på din arbejdsevne. Tror ikke det er et utryk for andet end det. Du skal huske på at kommunen kender dig fra et andet sygdomsforløb gennem de sidste 3 år, og at de så nu skal tage stilling til et nyt sygdomsbillede.

Jeg formoder at de har været behjælpelig med din praktikplads.

Hvordan du vil blive vurderet er ikke til at udtale sig om, men erfaringen siger, som du allerede ved, at du med stor sandsynlighed bliver tilkendt fleksjob.

Hvilken model der bliver tale om er heller ikke til at sige, men min erfaring er, at der udvises stor fleksibilitet med hensyn til arbejdstidslænge.

Med hensyn til, hvad en arbejdsgiver kan accepterer, er det meget forskelligt. Men når man har fundet arbejdsgiveren der er indstillet på at udvise fleksibiliteten i forbindelse med et fleksjob, kan der skabes gode tilpassede løsninger.

Med hensyn til arbejdstid er det vigtigt at du tænker på også at have overskud resten af dagen, og ikke brænder al din energi af på jobbet. Måske skulle du finde et job med mulighed for hyppige pauser, eller én længere pause efter et par timers job, og så arbejde lidt igen.

Du ved bedst selv, hvordan og hvornår dine aktive timer skal ligge, for at din dag/uge hænger fornuftigt sammen for dig.

Hvis dette ikke er klart for dig, bør du starte op med at lave et skema for din dag, så kan se hvornår du havde energi, hvornår du havde brug for hvile, hvad du har lavet etc. Således at du kan rette din dag til for at få det meste ud af den. På den måde ved du også, hvornår det vil være bedst for dig at arbejde, hvile og holde fri.

Det kan godt tage nogle uger inden du finder den bedste struktur for dig. Der findes eksempler på at folk har en madras på jobbet, og de så smutter en halv time for at hvile sig.

Så er der strategien:

Som de fleste man arbejder sammen med, gælder det også chefer, at de hellere vil have præsenteret løsninger end problemer. Så jeg vil foreslå dig at starte en afdækningsproces op, over for mulige arbejdsgivere.

Kontakt dem, spørg dem, forklar din situation og fortæl hvad du godt kunne tænke dig af arbejdsindhold og af arbejdstid. Fortæl om din sygdom, ærligt, hvad den betyder for din arbejdsindsats, samt eventuelle ansættelsesvilkår.

Skriv til dem, ring til dem, få nogle møder. Brug eventuelt dit netværk til hjælp for at få nogle møder. Det bliver ikke nemt, men klø på, så lykkes det også for dig.

Hvis du kan finde arbejdsgivere der er positive over for ansættelse af dig, kan du også præsentere en konkret løsning til din sagsbehandler.

Jeg læser ud af din mail, at du har noget med formidling og børn at gøre. Var det en mulighed for dig med job på bibliotek, museum, skole eller lignende? Eller noget familievejleder måske? Eller måske der, hvor du er i praktik nu? Måske de kender nogen du med fordel kunne kontakte.

Hvis du ikke har et konkret job at præsentere for din sagsbehandler, kan du i hvert fald fortælle om din optimale dagsrytme, en afklaring på mulige arbejdssteder samt, hvad du hidtil selv har gjort. Det giver dig ro, og det giver sagsbehandleren et godt indtryk af dig.

Ellers er den gennemgående strategi også her, ærlighed.

Husk at en fleksjobordning ikke er bundet op mod en konkret arbejdsgiver, men den følger dig. Det betyder at du som arbejdstager kan skifte job.

Held og lykke.