Gå til hovedindhold

Flere spørgsmål om CIS

Spørgsmål

Jeg er en ung kvinde, som efter et relativt langt udredningsforløb, for et halvt år siden fik CIS diagnosen. I den forbindelse er der opstået nogle bekymringer og spørgsmål, som jeg håber I kan hjælpe mig med.

Jeg har et plak i hovedet og et i nakken på MR-scanning. Øger det - at den ene plet sidder i nakken - risikoen for at udvikle sclerose (syntes jeg har læst et sted at denne placering er mere specifik for MS)? Hvor mange % er risikoen ca. for at udvikle MS med denne diagnose (har læst tal lige fra 30 - 90 %, min neurolog siger 50/50)?

Mit næste spørgsmål går på, at jeg jævnligt oplever små dunk i mit venstre øje. Man kan mærke dem både "indefra" og "udefra", når man sætter en finger på øjenlåget. Mit syn er uændret, og jeg er ikke svimmel. Kan dette være et symptom på nyt attack?

Endelig vil jeg gerne spørge, om man selv kan gøre noget for at forebygge kognitive forandringer, som er den del af sclerose fremtiden der skræmmer mig mest? Indtil videre spiser jeg efter MS kosten (hvilket i mit tilfælde vil sige vegetarisk med fisk, grønt, D-vitamin tilskud, levertran og max 15 g. mættet fedt) og har foreløbig takket nej til tilbuddet om medicin. Desuden er jeg snart færdiguddannet, hvis arbejdspladsen - man søger job på - har en sundhedsforsikring, indhenter de så sundhedsoplysninger, og hvordan i forbindelse med offentligt ansattes pensionsordninger? Eftersom jeg ikke har nogle symptomer eller funktionsnedsættelser, syntes jeg at diagnosen er en privat sag, og vil meget nødigt have at den forringer mine jobchancer.

Svar

Hvis du har haft et tilfælde med neurologiske symptomer, og din MR skanning har vist typiske MS plak i central-nervesystemet, kan man stille diagnosen klinisk isoleret syndrom, hvilket ofte er et "forstadie" til sclerose, der på engelsk forkortes CIS se også. Sædvanligvis vil man også gerne se resultatet af rygmarvsvæske-undersøgelse samt neurofysiologiske undersøgelser og en række blodprøver, inden denne diagnose stilles.

Forandringerne på MR skanningen skal opfylde en række kriterier for at have betydning i relation til CIS/MS diagnosen, hvor man beskriver 4 typiske MS lokalisationer, herunder placering af plak i rygmarven. Der er dog ingen af de 4 typiske steder man ser plak, der forværrer risikoen for udvikling af MS på et senere tidspunkt, og det er således ikke "dårligere" at have et plak i nakke-delen af rygmarven end andre steder. Risikoen for at udvikle MS når man har en CIS diagnose er ca. 50% over 3 år.

Hvad angår dine "dunk" i øjet, lyder det mest som tiks i øjelåget (en muskel der hopper), hvilket er et naturligt fænomen uden relation til MS.
Du spørger også om forebyggende foranstaltninger i relation til MS, og der har et stykke tid været fokus på D-vitamin. Desuden er der mange gode grunde til at antage, at kosten har en vigtig betydning, hvor rådet er, at kosten skal være fedtfattig, rig på vitaminer og antioxidanter fra friske grøntsager og frugt og gerne indeholde fisk flere dage om ugen. Du kan finde mere herom andre steder på hjemmesiden. Endvidere må motion og generel optimering af helbredstilstanden anbefales. Rygning forværrer risikoen for udvikling af MS, så det må frarådes.

Endelig spørger du om, hvordan du skal forholde dig i relation til forsikringsordninger, hvor du har pligt til at oplyse om dine symptomer og diagnose. Dit forsikringsselskab vil derefter givetvis bede om yderligere informationer, hvilket vil påvirke din mulighed for at tegne helbredsrelaterede forsikringer. Du kan eventuelt stille spørgsmålet til vores forsikringsekspert, hvis du har flere spørgsmål i den forbindelse, eller se evt. forsikringsekspertens svar.