Gå til hovedindhold

Flere spørgsmål om binyrebarkhormon-behandling

Spørgsmål

Jeg står i den situation, at jeg skal starte på binyrebarkhormonkur, og har i den forbindelse en del spørgsmål som jeg ikke har kunnet finde svar på andetsteds: Når jeg nu starter på behandlingen, såfremt medicinen har den ønskede effekt på mig, hvornår kan jeg så forvente at jeg ”mærker noget"? Er det kun i de 3 dage som selve kuren varer, at jeg skal forvente at kunne mærke en bedring, eller kan det også komme f.eks. 4 dage efter kurens ophør? Hvordan kan man derudover mærke det, hvis behandlingen virker - er det sådan at symptomerne trækker sig tilbage, ligesom man kan sige, at de gik frem ved attakkets start?

Hvordan er det med bivirkninger, er det kun i selve de 3 dage at kuren står på, man kan have problemer med fx at sove om natten, halsbrand og akne, eller kan man også have det f.eks. 3 dage efter at kuren er afsluttet? Hvornår regner man med, at sådan en binyrebarkhormonkur er ude af kroppen igen, så man hverken har effekt eller bivirkninger af den mere?

Svar

Binyrebarkhormoner, i reglen i form af methylprednisolon givet i et drop (Solumedrol) eller som tabletter (Medrol) i 3-5 dage, eventuelt med en aftrapningsperiode over 1-2 uger, anvendes til behandling af skleroseattakker. Behandlingen virker ved at dæmpe den betændelsesreaktion i nervesystemet, der udløser skleroseattakket. Medicinen har derfor ingen effekt, hvis symptomerne har været til stede længe, men som en tommelfingerregel kan man regne med, at der er mulighed for effekt af behandlingen inden for 1 måned efter, at der er kommet nye sklerosegener.

Behandlingen virker ved at fremme ophelingen efter et attak, så man hurtigere kommer sig. Effekten mærkes som regel indenfor 1-2 dage, hvor efter tilstanden hastigt bedres i løbet af ca. en uge. Denne bedring fortsætter sædvanligvis også de følgende måneder, men dog i mindre udtalt grad. Symptomerne svinder således på samme måde som de kom, da attakket startede, men der vil desværre ofte være et restsymptom, som kan give anledning til mén, selvom man har fået binyrebarkhormon.

 

Behandling med methylprednisolon giver hyppigt mavegener. Det er muligt at forebygge eller behandle disse, ved behandling med forskellige former for syredæmpende medicin, men ved svære mavegener, specielt ved samtidigt mavesår, er det ikke muligt at anvende methylprednisolon til attakbehandling.

Behandlingen giver også hyppigt humørsvingninger, enten i form af en følelse af velvære eller i form af dårligt humør. Indsovningsproblemer er heller ikke ualmindelige, men kan i reglen behandles med mild sovemedicin mens behandlingen står på. Let hjertebanken, vægtstigning, hud-reaktion (bumser) er heller ikke ualmindelige. Bivirkningerne ses kun i forbindelse med behandlingen, og i tiden umiddelbart efter.