Gå til hovedindhold

Flere spørgsmål 2

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 42 år, der har været under udredning for sclerose i 1 år. MR-scanningen viste en enkelt plet i rygmarv, VEP viste nedsat let ledningshastighed på ét øje og lumbalpunkturen var normal. Alligevel går mistanken fortsat på MS. Jeg er dog selv i tvivl, og har derfor nogle spørgsmål i den henseende:

1) Er det ikke atypisk for sclerose, at symptomerne er symmetriske? Jeg er lige dårlig i begge sider af kroppen, og har, for eksempel, lammelser af de samme musklegrupper på begge ben samt lige dårlige arme og hænder.

2) Vil en unormal EMG-undersøgelse ikke være tegn på, at der ikke er tale om sclerose, men derimod en lidelse i det perifere nervesystem? Eller kan EMG være unormal, alene som følge af lammelser i muskler?

3) Er overaktive reflekser altid et tegn på sygdom, eller anden unormal tilstand i CNS? Jeg har selv overaktive reflekser ved knæene, men enten svage eller manglende reflekser i fødder, arme og mave.

Svar

Uden at have noget kendskab til din sygehistorie og undersøgelsesresultater, kan jeg besvare dine spørgsmål således:

1) Sklerosesymptomer kan være symmetriske, specielt hvis sklerosen har ramt rygmarven og giver symptomer i arme og/eller ben.

2) Jeg kan ikke se, at du har fået lavet EMG (elektromyografi). Denne undersøgelse påviser abnormiteter i det perifere ("ydre") nervesystem, eller i musklerne, og kan ikke bruges til at lede efter sygdomme i det centrale ("indre") nervesystem (CNS). Da sklerose netop angriber CNS, vil EMG derfor ikke kunne afsløre sklerose.

3) Overaktive reflekser er, med ganske få undtagelser, tegn på sygdom i CNS.