Gå til hovedindhold

Flere olier m.v

Spørgsmål

Jeg vil gerne høre om jeg har en fornuftig sammensætning af kosttilskud/vitaminer i forhold til at jeg har MS?

Jeg indtager dagligt: 3 kapsler fiskeolie a 1000 mg, der tilsammen indeholder 180 mg Gammalinolensyre, fra Healthcrafts. 800 mg Calcium, med 20 ug D vitamin fra Unikalk. 2 stk. Mega B vitaminer fra Livol. 1 stk. Multivitamin fra BioVinci - classic. 2 stk. Ester C-vitamin a' 500 mg.


Er E-vitamin noget jeg også bør indtage som kosttilskud, og hvad er det godt for? Jeg kunne desuden godt tænke mig at indtage nogle flere sunde olier, men har svært ved at få dem ned. Jeg får kvalme når jeg bare putter det over maden, så jeg ved ikke hvordan jeg skal få dem ind i min kost? Har du eventuelt et bud på et kosttilskud jeg kan tage som kapsler, eller en olie jeg bare kan tage på en spiseske?

Et forslag til en olie/olie-kosttilskud vil glæde mig meget, da jeg gerne vil have de sunde fedtstofferne.

Svar

Med hensyn til sunde olier, så spiser du jo sunde olier via dit tilskud af fiskeolie, med i alt 1,8 g EPA+DHA, og kæmpenatlysolie med i alt 180 mg GLA (gammalinolensyre). Dette er jo et fint udgangspunkt.

Mit forslag her vil være at bruge olivenolie eller rapsolie til den varme mad, altså til stegning. I stedet for at hælde olie på maden vil jeg foreslå dig at spise en lille håndfuld nødder eller frø dagligt, for eksempel 30 g mandler eller hasselnødder. Du kan også lejlighedsvis skifte nogle af dem ud med valnødder, usaltede pistacienødder, macadamianødder eller lignende. Nødderne kan du spise med lidt frisk eller tørret frugt til mellemmåltiderne, for eksempel om formiddagen og om eftermiddagen.

Næste gang du vælger kalktilskud vil jeg foreslå du vælger et produkt, der også indeholder magnesium, for eksempek Unikalk extra med 900 mg kalk, 450 mg magnesium og 7,5 mcg D-vitamin, suppleret med 10 mcg D3 vitamin fra Naturdrogeriet. Der er en undersøgelse, der tyder på at det ikke er hensigtsmæssigt at tage kalktilskud alene.

Få gerne målt dit D-vitamin niveau hos egen læge. Dit niveau i forbindelse med sclerose bør ligge på 100 nmol/l. Niveauet daler typisk vinteren over, når vi ikke får solskin på huden. Flere sclerosesymptomer har sammenhæng med manglende niveau af D-vitamin - men jeg kan se at du har dagligt fået 25 mcg D-vitamin, så det er ikke sikkert det er tilfældet for dig. Det vil afhænge af hvor længe du har taget denne dosis.

Enhver rådgivning omkring eventuelle kosttilskud har udgangspunkt i din kosts sammensætning og dine symptomer. Kosten er basis for forsyning af næringsstoffer, så her vil jeg råde dig til at ligge tæt op af MS-kostens forslag, hvilket du måske allerede gør. Derudover vil mange, med symptomer på for eksempel træthed, bedres af ekstra B-vitaminer.

Livol Mega B-Vitamin indeholder 5 forskellige B-vitaminer: B1, B2, B6, nicotinamid og pantothensyre, til forebyggelse og behandling af B-vitaminmangel, som producenten angiver. Livol Mega B-vitamin giver imidlertid ikke hverken vitamin B12 eller folinsyre, så denne vil jeg foreslå du skifter ud næste gang, til Multi B fra BIOSYM, som indeholder alle B-vitaminer. Dette produkt kan købes i helsekostbutikker eller i Matas. Tag 1 stk Multi B dagligt.

Det er fint at kombinere med en multivitamin, som du nu gør, heri får du et bredt spekter af vitaminer og mineraler. E-vitamin og C-vitamin er begge antioxidanter, det vil sige at deres funktion er at bremse skadelige processer i kroppen, som hele tiden sker hos os alle. Man ved at vi får antioxidanter via vores kost, ved at spise for eksempel frugt og grønsager, gerne op til ca 600 g om dagen. Der er noget der tyder på at der er flest antioxidanter i økologisk frugt og grønt. Det vil sige det er en overordentlig god idé at blive forsynet med frugt og grønt dagligt, normalt i pæne mængder.

Niveauet af vitamin E og vitamin C vil jeg som udgangspunkt altid sætte moderat afhængig af kosten. Men du skal som sagt se dine symptomer, din kost og dine kosttilskud i en sammenhæng. Din vitaminpille indeholder 87 mg C-vitamin og 40 mg E-vitamin. Du kan jo afprøve ekstra supplering af E-vitamin, med for eksempel Bertelsens Natur E a 37 mg til i alt ca 200 mg E-vitamin, i en periode på for eksempel 3 måneder, og så gøre status efter denne periode.