Gå til hovedindhold

Flere forskellige spørgsmål

Spørgsmål
Jeg er pt. under udredning for sclerose. Er netop hjemvendt fra MR-scanning, hvor jeg blev lidt frustreret, da jeg hørte at de kun havde scannet min nakke og ikke celebrum. Findes der en naturlig årsag/forklaring på det?

Samtidig vil jeg gerne vide, om B12-mangel, folinsyre- og D-vitaminmangel er normalt ved netop denne diagnose?

Sidst men ikke mindst, vil jeg gerne vide om sclerosepatienter har smerter? Jeg har to gange siden oktober 2009 oplevet meget kraftige smerter i mit højre ben, total stivhed i benet og jeg har været ude af stand til at gå i en periode. Synes bare aldrig jeg har hørt, at sclerose skulle give smerter.

Jeg har en meget dårlig nattesøvn, da jeg "spjætter" og vågner ved det. Lægen mener det er spasmer, men kan man gøre noget ved det? Vil en EEG vise noget ved sclerose?
Svar
MR skanning er en af de vigtigste undersøgelser ved udredning af sclerose, hvor man ser efter antal, form og fordeling af forandringer i hjerne og eventuel rygmarv. Jeg kan desværre ikke forklare dig hvorfor du ikke har fået taget MR af hjernen og du må i den forbindelse kontakte den læge der undersøger dig.

B12-mangel har intet med MS at gøre, men i sjældne tilfælde kan B12-vitamin mangel give neurologiske forstyrrelser, der kan forveksles med MS. Folinsyremangel og lavt D-vitamin giver andre symptomer, som du for eksempel kan læse om på www.wikipedia.dk.

Smerter findes ikke hyppigere hos mennesker med sclerose i forhold til baggrundsbefolkningen. Derimod har smerterne ved sclerose en anden karakter og er sværere at behandle end normale smerter.

Normalt skyldes smerter, at der sker en skade på væv uden for nervesystemet. Denne skade, for eksempel ved en forbrænding eller et snitsår, gør at særlige nervefibre aktiveres og sender signaler til rygmarven og hjernen, hvor signalet tolkes som en smerte. I modsætning til denne type smerter, kan der ved sygdomme i nervesystemet opstå smerter, uden at der er nogen skade på det område, hvor smerten mærkes. Disse smerter, som også kaldes neurogene smerter, neurologiske smerter eller nervesmerter, ses ikke sjældent hos skleroseramte.

Nervesmerter opstår på grund af en fejlfortolkning af normale føleimpulser i områder, der er ramt af sygdom eller på grund af, at der opstår unormale smerteimpulser i nervesystemet. Nervesmerter ses i reglen kun i områder, hvor følesansen samtidig er ændret. Nogle former for nervesmerter føles på hudoverfladen og er konstante, sviende eller brændende. Andre føles dybe og borende.

Nervesmerter kan også komme i skarpe jag af få sekunders varighed, disse smerter kaldes neuralgier, og giver hos nogle svære ansigtssmerter.

Hvad angår dine benspjæt, lyder det mest som spasmer og de kan behandles med Sirdalud, der findes i en depotformulering, som skal tages hver dag, men findes også som almindelig tablet på to eller fire mg, der har virkning inden for ½-1 time. Desuden kan du få Baklofen, der også har hurtig effekt.

Endelig spørger du om EEG, der godt kan vise forandringer ved sclerose, men undersøgelsen er uspecifik og heller ikke følsom for MS.