Gå til hovedindhold

Fleksydelse

Spørgsmål

Nu nærmer tiden sig, hvor jeg skal tage stilling til, om jeg vil fortsætte med fleksydelsesordningen (efterløn). Jeg er dog meget i tvivl og skriver derfor til jer. Jeg er fra 1964 og har indbetalt til efterløn fra 1999 - dengang var jeg ikke i fleksjob - og fortsatte med at betale til fleksydelsesordningen fra maj 2006. Jeg har dog haft en fradragsfri periode i 16 måneder ialt.

Jeg er i fleksjob idag og arbejder 16 timer om ugen. Det har jeg gjort de seneste 5 år. Jeg har ikke et stort fysisk handikap, men kan godt mærke, at jeg bliver mere og mere træt. Jeg tvivler derfor på, at jeg kan arbejde til jeg bliver 65. Jeg er 47 år nu. Jeg er dog meget i tvivl, om jeg skal udmelde mig af fleksydelsesordningen, eller fortsætte trods det at jeg måske aldrig når til pensionsalderen på arbejdsmarkedet. Har I nogle generelle retningsregler/anbefalinger/gode råd - I kan give, før jeg træffer en beslutning?

En sidste ting er - hvis jeg nu bibeholder min fleksydelsesindbetaling, kan jeg så, hvis jeg aldrig får glæde af den, få den udbetalt eller rettere hvor forsvinder mine opsparring så hen?

Svar

Det er et personligt valg, men generelt vil jeg sige, at hvis du får udbetalt dine indbetalte bidrag nu, så har du fravalgt din egen mulighed for at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet, når du når fleksydelsesalderen. Reelt handler det om de sidste 3 år inden folkepensionen. Du kan orientere dig nærmere her, hvor det også er muligt at beregne fleksydelsen.

Generelt vedr. førtidspension kan jeg oplyse, at det er regeringens intention med ændringerne pr. 1.1.2013, at så mange så muligt skal forblive på arbejdsmarkedet - også med en nedsat arbejdsevne under 1/3.

Det ligger også i lovforslaget pr. 1.1.2013, at der påregnes et mindre beløb til forsørgelse for personer, der er ledige ved fleksydelsesalder, men ikke berettiget til fleksydelse.

Såfremt du vælger at bevare din fleksydelse vil du - som reglerne er nu - få dit bidrag udbetalt ved evt. førtidspensionering. Det er dog ikke på samme gunstige vilkår, som på nuværende tidspunkt.