Gå til hovedindhold

Fleksjob og jobskifte

Spørgsmål

Jeg skriver, da jeg har et spørgsmål vedrørende fleksjob og jobskifte.

Jeg har et fleksjob grundet min sclerose, og er nu i den situation at jeg gerne vil finde mig et nyt, da jeg efterhånden er ret ked af det (jeg føler ikke at jeg kan bruge alle mine kvalifikationer, og blot sidder som en forkontorsmus - dette trods 7 års skolegang efter gymnasiet).


Jeg har så spurgt på socialkontoret om hjælp til at finde et andet fleksjob, men har fået at vide, at man kun giver hjælp til at finde første fleksjob. Derfor spørger jeg nu: Er det rigtigt at man mere eller mindre er stavnsbundet til det første fleksjob man har fået tilbudt?


Jobbet jeg nu sidder i, har jeg haft siden 2004, så det er ikke fordi jeg ikke vil give det tid. Jeg ønsker mig et nyt job, da jeg nu er endnu mere træt end tidligere (nok mest på grund af den knap så gode stemning på jobbet).


Derudover har jeg spurgt om hjælp til rengøring (før konflikten) men det vil de ikke kunne tage stilling til før efter afslutningen af denne?

Svar

Jeg er ikke bekendt med de retningslinier din kommune arbejder under, men deres synspunkt bunder nok mere i at du er i job, og at du, såfremt du vil skifte, selv må finde en ny arbejdsgiver.

Selvom du finder en ny arbejdsgiver, falder din ordning med fleksjob ikke bort. Du er således ikke, som du selv nævner det, stavnsbundet. Men forstår godt din følelse over for det.

Nu kender jeg ikke din nuværende arbejdsplads, men har du undersøgt mulighederne for andet job i organisationen, eventuelt i en anden afdeling?

Når du har truffet den endelige beslutning om at søge nyt job, skal du sikre en ordentlig forberedelse forud for din jobsøgning, for at sikre dig at du finder det rette job fremover.

Det du skal gøre, er at finde ud af hvilke kompetencer du har, hvordan dit ønskejob ser ud, og med det som baggrund få lavet en målrettet søgning efter nyt job. I den forbindelse er uopfordrede ansøgninger en rigtig god ide. Ligeledes kan du kontakte vikar- og rekrutterings- firmaer.

Uanset hvordan du søger, og hvem du kontakter, mener jeg, at du i din ansøgning bør nævne din sygdom, samt fortælle hvilken betydning den har på din arbejdsevne. Du kan eventuelt vedlægge brochurer fra Scleroseforeningen. Endvidere skal du nævne at du stabilt har arbejdet under fleksordningen siden 2004. Herunder det antal timer du ønsker/kan arbejde om ugen.

Dine kompetencer finder du ved at udarbejde en detaljeret liste over dine hidtidige arbejdsområder - gerne meget detaljeret. Det bruges dels til at finde ud af hvilke arbejdsområder du finder sjovest og som du gerne vil have, og til dels at finde opgaver du gerne vil undgå. Når listen er udarbejdet er du mere bevidst om det jobindhold du gerne vil have.

Derefter kigger du på dine værdier op mod dels dit privatliv og dels mod dit arbejdsliv. Hvad betyder virkeligt noget for dig inden for begge områder!?

Til sidst skal du kigge på din egentlige jobfunktion. Altså, hvordan din hverdag skal se ud, hvilke opgaver du vil have, og hvordan du får mulighed for at løse dem osv.

Husk at fleksjobordningen er en ordning der stille krav til begge parter, især med hensyn til fleksibilitet. Jobsøgningen til fleksjob ikke er nemt, og kræver en større indsats end til job med almindelige ansættelses vilkår, og kræver derfor større vedholdenhed fra dig - men at det bestemt ikke er umuligt.

Held og lykke.

Bjarne Riis Christensen, Jobrådgiver