Gå til hovedindhold

Fjernelse af amalgamfyldninger

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose siden 1998. I 2000 begyndte jeg at få skiftet mine sølvplomper, men stoppede ved nr. 3, da vi flyttede for langt væk fra tandlægen, og min nye tandlæge sagde, at så længe jeg ingen huller havde og bare skulle have tandrensning, ja så betød det intet. Nu er jeg flyttet og har lige været til almindelig tandlægetjek. Jeg har en plompe i en kindtand, der er begyndt at smulder, så nu er jeg tvunget til at få fjernet sølvplompen.

Mit spørgsmål er så, kan jeg bare lade min tandlæge udskifte den, uden alle de forholdsregler der skal til for at undgå udsivning af diverse dampe fra min gamle sølvplompe. Jeg har prøvet at ringe rundt til mange af tandlægerne her i byen, og de mener ikke der er nogen risiko ved at få udskiftet en plompe på sædvanlig vis, og de bruger ikke de specielle metoder for at mindske dampene fra sølvet.

Så er det nødvendig med disse sikkerhedsforanstaltninger? Og hvis, hvor finder jeg så disse. Jeg har prøvet at søge på nettet. Men kan ikke se hvilke klinikker der bruger kofferdam her i omegnen.

Svar

Jeg mener det er forsvarligt, at få skiftet en plompe uden disse foranstaltninger. Det der frigives af kviksølv ved skift af en enkelt fyldning, er kun en brøkdel af den mængde kviksølv, vi får igennem indtagelse af normal varieret kost, der jo desværre også er forurenet. Det er sådan i dag at måleinstrumenterne er så fintfølende, at de kan måle den mindste lille forurening.

Når tandlægen borer fyldningen ud, bruges der som regel to sug. Et lille sug der sidder tæt på tanden og et stærk sug, som klinikassistenten betjener. Det stærke sug fjerner det meste af det, der bliver boret ud og evt. rester skylles ud. Hvis du ikke føler dig tryg ved dette, skal du finde en tandlæge, der kan sætte en kofferdam på tanden, så får du slet ikke noget af det der bliver udboret i munden, og det hele bliver suget ud og ender i klinikkens amalgamfilter.

Da kofferdam ikke er en behandling, men noget udstyr man bruger i forbindelse med behandling, kan du nok ikke umiddelbart finde det på nettet. Da kofferdam oftest bliver brugt til rodbehandling, kan du søge på tandlæger, der laver rodbehandlinger. Disse tandlæger laver som regel også almindelig tandlægearbejde. Du skal også bede klinikassistenten, der tager telefonen, om at høre tandlægen om han vil bruge kofferdam ved udboring af en fyldning. Ellers risikere du at få en svar på, hvad de plejer at gøre.