Gå til hovedindhold

Fertilitetsbehandling og Avonex

Spørgsmål

Vi er i gang med fertilitetsbehandling med IVF (reagensglas) og har bestemt at forsætte med Avonex, til vi har en positiv graviditetsprøve. Men nu bliver jeg i tvivl, skal jeg droppe Avonex nu? Er der større risiko for abort ved at tage medicin fremfor ikke og tage det? Vil jo helst ikke undvære medicin, men vil heller ikke have større chance for at få en abort. Har ikke mærkede noget til sygdommen siden jeg fik diagnosen i 2012, hvad skal jeg gøre?

Svar

Ja, det er et klassisk dilemma. You cannot have it all! Der er 2 muligheder. Man kan sige at IVF behandling jo alt andet lige øger chancen for at blive gravid, end ikke IVF behandling og tiden ubehandlet så vil være kortere, og da du ikke har haft attak i 2 år, er det en mulighed at holde pause med Avonex indtil graviditet. Det er den officielle anbefaling.

Hvis du vælger at tage Avonex indtil positiv graviditetstest, vil det kun være få uger du har fået Avonex under disse meget kontrollerede omstændigheder. Det er korrekt at der er lidt øget abortrisiko ved Avonex, men ikke meget, især i betragtning af at det kun er få ugers behandlig efter befrugtning. Den mulighed anses i praksis som acceptabel, når kvinden tager beslutningen på informeret grundlag. Det gode er at du ikke har haft sygdomsaktiviet i 2 år, jo mere nylig aktivtet, jo mere vil man nok hælde til løsning 2. Større er dilemmaet altså heller ikke. Husk at meddele dit valg til din scleroseklinik.