Gå til hovedindhold

Fejlsynkning af mundvand 2

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål vedrørende hoste og kvælningsfornemmelser:

Jeg har haft sclerose siden 1998 og har ind imellem haft synkningsbesvær. Dette forstået på den måde, at jeg åbenbart synker mit spyt på sådan en måde at jeg får det galt i halsen (luftrøret). Sidst gang det skete, kunne jeg kub tage lidt luft ind men ikke få det ud (har fået fortalt, at det lød som en selvdød måge) - der gik flere minutter (sådan føltes det) og da jeg endelig kunne få ro på (ved at stirre på en bestemt ting) var jeg fuldstændig hvid i hovedet og galpede efter luft. Min mand, der normalt ikke panikker, var helt rundt på gulvet.

Mit spørgsmål til dig: Hvad kan jeg gøre for ikke at havne i den situation igen? Og hvis det sker, hvad skal jeg så gøre og kan min mand hjælpe?

Svar

Man kan godt have problemer med at fejlsynke mundvand, det plejer dog at være et symptom, man næsten udelukkende ser ved fremskreden sclerose og i så fald kan man bruge atropindråber, for at reducere produktionen af mundvand.

Hvis du ikke har så mange sclerosesymptomer, kan det være relevant, at du får undersøgt om der er noget andet galt med din synkefunktion på en øre-, næse- og halsafdeling.