Gå til hovedindhold

Fastholdelsesfleksjob

Spørgsmål

Jeg har netop været til en neuropsykologisk undersøgelse, der bl.a. viste svære hukommelsesproblemer, ordfindingsproblemer, koncentrationsproblemer og problemer med at organisere i ustrukturerede situationer. Problemer jeg i et stykke tid har klaret at kompencere for i mit hidtidige arbejde, men tiden er nok inde til at jeg skal undersøge mulighederne for fastholdelse i et fleksjob. Jeg har jo læst, at før der kan etableres fastholdelsesfleksjob skal der i 12 måneder været dokumenterede indsatser for at afhjælpe udfordringerne inden for de sociale kapitler. Jeg har svært ved at se, hvad der kunne være tale om udover at gå ned i tid. Hvordan er mulighederne for at dispensere for denne regel, når der er tale om neurologiske sclerose betingede væsentlige begrænsninger i arbejdsevnen?

Svar

Reglerne har du jo sat dig ind i, og det vil bero på en konkret vurdering, hvorvidt der kan bortses fra betingelsen om ansættelse efter de sociale kapitler. Kommunerne har ansat fastholdelseskonsulenter, og jeg vil foreslå dig at kontakte denne person i Jobcentret.

Du skriver ikke noget om du på nuværende tidspunkt har en § 56 aftale efter sygedagpengeloven (aftale om sygedagpengerefusion fra 1. fraværsdag begrundet i kronisk lidelse). På Scleroseforeningens hjemmeside under Lovgivning kan du læse nærmere om denne ordning. Du skriver heller ikke noget om, i hvilken udstrækning du har talt med din arbejdsgiver, og I evt. har drøftet mulighed for omlægning af arbejdsopgaver eller lignende?

Du kunne også overveje at kontakte din faglige organisation, der kan oplyse nærmere om overenskomstens muligheder inden for dit ansættelsesområde. Det er som hovedregel en god ide at have en anden person med til samtalerne.