Gå til hovedindhold

"Falske" erindringer

Spørgsmål
Jeg skriver til jer, fordi jeg er begyndt at opfatte de ting jeg oplever (for eksempel når jeg ser en film) helt anderledes end min hustru.

Ifølge min hustru sker de ting som jeg er 100% sikker er sket, overhovedet ikke - altså er jeg tilsyneladende begyndt at opdigte hændelser og filmforløb som jeg ikke er herre over.

Jeg føler, at jeg er ved mine sansers fulde brug, nu da jeg beder om et godt råd, angående om jeg skal lade mig indlægge inden der sker så meget at det kan gå ud over andre?
Svar
Vi mennesker opfatter handlinger og hændelser meget forskelligt. Hvis 2 personer har overværet den samme hændelse, kan de have meget forskellig erindring om denne hændelse. Dette viser sig blandt andet, når personer skal vidne i forbindelse ulykkestilfælde eller andre hændelser - det vil sige at 2 eller flere personer husker ikke det samme, selv om de har overværetden samme hændelse.

Der kan være mange forhold, der kan spille ind. Personer, der har fået en dårlig hukommelse, kan nogle gange ubevidst "fylde hullerne ud". Andre gange kan erindringer påvirkes af, hvor opmærksom personen har været, mens hændelsen stod på.

Hvis en person ser en tv-film, og tankerne ikke hele tiden er ved filmen, eller hvis personen falder lidt i søvn, så kan det være, at personen tror at have set noget, men det bliver måske en blanding af filmen, tankerne, noget tidligereset/oplevet eller noget helt andet.

Hvis du eller dine omgivelse oplever det du beretter, som et problem, vil jeg anbefale, at du taler med din scleroselæge, som kan være med til at vurdere, om du eventuelt skal henvises til neuropsykolog eller psykiater.