Gå til hovedindhold

Falsk afføringstrang

Spørgsmål

Jeg har nu igennem mere end 1½ år haft et stort problem, der vedrører falsk afføringstrang. Et problem der forværres når jeg har menstruation.

Jeg har fremlagt dette problem for min neurolog, hvorpå hun gav mig Spasmoplex (20mg). Den har jeg nu brugt et års tid, og effekten er desværre ganske lille.

Min neurolog foreslog at jeg skulle undersøges på analfysiologisk ambulatorium, hvor jeg derfor er blevet henvist til. Derudover har jeg i de sidste 3 uger skiftet Spasmoplex ud med Vesicare (5mg) - stadig uden mærkbar virkning.

I december fik jeg brev om at jeg havde fået tid på analfysiologisk ambulatorium d. 16. juli (trods kontakt til ambulatoriet fra min neurolog samt jeg selv, har det desværre ikke været muligt at få en tidligere tid).

Da det er et kæmpe problem, og jeg har store problemer med at komme ud af huset netop på grund af dette, føler jeg det helt uoverskueligt, at skulle vente endnu 6-7 måneder.

Jeg er desuden blevet undersøgt på gynækologisk afdeling, for en mulig livmorder-nedsynkning efter graviditet. Det viste sig ikke at være tilfældet.

Jeg synes at jeg er kørt totalt fast og kan ikke forstå at der nu skal gå 6-7 måneder før næste undersøgelse. Jeg håber derfor at du kan hjælpe mig med en eller anden form for alternativ?

Svar

Jeg forstår godt, at du føler et stort problem ved at have konstant afføringstrang, men jeg har desværre ikke noget mirakelmiddel, som jeg kan foreslå. Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du ikke kan hjælpes.

Tarmproblemer ligger uden for hvad jeg beskæftiger mig med (hvilket er grunden til at du desuden vil kunne læse Morten Blinkenbergs svar på dit spørgsmål længere nede), men hvis trangen er falsk, sådan som du skriver, vil afføringsmidler, tarmskylning eller anden regulering af tarmfunktionen næppe hjælpe. Jeg mener dog at bedst mulig afføringsregulering og faste toilettider vil være nyttig.

Et blindt skud i tågen kunne være at prøve et middel mod ”nervesmerter”, i stedet for Vesicare, for eksempel Gabapentin eller måske bedre imipramin. Du kunne forelægge denne tanke for din neurolog.

Morten Blinkenberg:

Jeg er enig i ovenstående svar vedrørende optimering af tarmreguleringen.

Hvis der står afføring i den nederste del af tarmen, kan det udløse spasmer og afføringstrang, uden at det dog nødvendigvis kan komme ud. Du kan derfor prøve at tømme den nederste del af tarmen med et afføringsmiddel, for eksempel Klysma Glyoktyl, og se om det dæmper generne.

Rektal tarmskylning (anal irrigation) er en yderligere mulighed i den forbindelse, hvilket du må snakke med de analfysiologiske læger om når den tid kommer.

Du nævner at tabletten Spasmolyt havde nogen effekt på afføringstrangen, men en dosis på 20 mg er for lille. Du bør derfor prøve igen og øge dosis til 20 mg x 2, eventuelt også afprøve en højere dosis i samråd med din læge.

Endelig har nogle mennesker med øget afføringstrang gavn af at prøve tabletten Ercoril, der virker mod tarmspasmer.