Falder mit attak til ro
d. 21 juni 2011

Efter næsten 11 år med sclerose i et mildt forløb, der næsten har været attakfrit, er jeg nu midt i et attak, som virker som om det ingen ende vil tage.
Jeg har indtil nu ikke taget medicin, hvilket jeg bittert fortryder nu. I maj oplevede jeg en taleforstyrrelse i en uges tid, efterfulgt af et velkendt symptom i form af "tunge ben". Det klingede af, men kort efter brækkede jeg næsen i en rideulykke, ved den efterfølgende operation var jeg i fuld narkose, og har siden lidt af forskellige gamle og nye symptomer; tunge ben med gangbesvær, tinitusagtige ører, føleforstyrrelser på huden samt nu i de sidste tre dage dobbeltsyn.

Jeg skal til samtale med MS lægen om en uge, for jeg vil gerne i behandling. Jeg har det psykisk meget skidt. Jeg føler at jeg bare har fået det værre og værre. Jeg frygter, at mit forløb har ændret sig til noget ondartet, og jeg er bange for at dette attak aldrig holder op, det har varet mindst en måned nu sammenlagt.

Kan det falde til ro igen?
Det skal siges, at jeg har været ekstremt stresset.

Hvis du har et attak, hvilket det lyder som om, er der god chance for at det falder til ro igen. Symptomer på et skleroseattak varer i reglen nogle få uger, men varigheden svinger fra få dage til flere måneder.
Man behandler attakker med binyrebarkhorm, som virker dæmpende på symptomerne. Binyrebarkhormon-behandling giver sædvanligvis en hurtigere opheling efter et attak. Behandlingen skal gerne gives så hurtigt som muligt, men der er undersøgelser, der viser, at behandlingen også kan have effekt, selvom den gives op til fire uger efter attakket er startet.

Man bruger hyppigst behandling med binyrebarkhormonet methylprednisolon som drop (Solumedrol) i tre dage eller som tabletter (Medrol) i 5 dage.  Der er derfor god grund til at kontakte din skleroseklinik, for at høre om du eventuelt skal have attak behandling nu.
På længere sigt er der også god chance for at behandle din sygdom, så den falder til ro igen.

Skrevet d. 21 juni 2011