Gå til hovedindhold

Et plak på MR

Spørgsmål

Jeg har været så uheldig at få tilsendt min journal, fra det privathospital hvor jeg er blevet MR- scannet (på grund af lang ventetid i offentligt regi, blev jeg henvist hertil). Jeg har først en tid, på et offentligt hospital, om en uge.

Grunden til at jeg skriver her, er at jeg gerne vil forhør mig om noget af det der står i min journal. I journalen står: "Supratentorielt på højre side svarende til crus cerebri ses en ca. 6 mm stor uspecefik højsignalerende forandring. Kan være forenelig med DS- plaque".

Udfra dette, hvor stor er risikoen så, for at det er DS jeg har?

Der står desuden jeg skal have foretaget nogle andre undersøgelser - men hvor meget vægter en MR-scanning?

Svar

Først og fremmest er det dine symptomer og din neurologiske undersøgelse man vægter, når man skal afgøre om dissemineret sclerose (DS) er sandsynligt. MR-skanning er en vigtig undersøgelse, da den er abnorm hos mere end 95% af mennesker med sclerose.

For at opfylde de gældende MR-kriterier for sclerose, skal man have 9 plak med karakteristisk fordeling (eller ét plak der optager kontrastvæske) i central-nervesystemet og man skal desuden have gentagne symptomer, eller nye plak på MR, for at diagnosen kan stilles med sikkerhed.

Hvis man har tegn på sclerose i rygmarvsvæsken, nedsættes MR-kravene til at opfylde de gældende kriterier endvidere.

Som du nok kan forstå, er det en specialistopgave at stille en sikker diagnose. Hvis du kun har et plak (der ikke optager kontrastvæske) er det ikke umiddelbart nok til at opfylde MR-kravene til DS - men igen er det en specialistopgave at afgøre dette i sidste ende.

Du kan læse mere om diagnosticering af DS andetsteds på hjemmesiden.