Gå til hovedindhold

Et attak på 21 år

Spørgsmål

Jeg har en kæreste, der har fået konstateret MS som 22 årig, fordi han havde en infektion. Han har ikke haft andet end det ene attack og er i dag 43 år. Hvor stor er chancen for at han kan blive syg? Han får ikke noget medicin, og har ikke nogen af de symptomer I har beskrevet på siden.

Jeg vil gerne have børn, men er meget bekymret for hvor stor chancen er for at vores børn kan få sygdommen, da jeg har læst at MS figurerer mere i nogle familier end andre, selvom den ikke er genetisk. Der er ikke andre der har MS i hans familie. Jeg skal møde hans læge i juli, men han bor i England og jeg har forstået at der ikke er sat så meget tid af, hvilke spørgsmål vil være relevante at spørge hende i forhold til mine bekymringer?

Svar

Det lyder lidt mærkelig, at din kæreste har fået konstateret MS for 21 år siden, efter et enkelt attak og ikke har haft nogen attakker efterfølgende. Først og fremmest må I snakke med hans læge, om han virkelig har MS, eller han blot har haft et muligt forvarsel for MS (CIS, læs evt. mere her) uden diagnosen er stillet.

Hvis han ikke har haft attakker i 21 år og aldrig har været i behandling, er sandsynligheden for at han skulle blive syg igen heldigvis lille.
Vedrørende arvelighed, er risikoen for at give MS videre til sine børn også lille, da børn af mennesker med MS i gennemsnit har en risiko på ca. 3% sammenlignet med ca. 0,3% hos baggrundsbefolkningen.