Er VEP nødvendig for diagnosticering af sclerose
d. 22 marts 2012

Jeg er to gange blevet henvist til MR skanning af hjernen gennem en neurolog - på grund af mistanke om sclerose. Første gang på grund af føleforstyrrelser i en fod og i ansigtet, anden gang på grund af en øjenmuskellammelse og dobbeltsyn. Skanningen viste ingenting.

Neurologen har nu henvist mig til en øjenafdeling, fordi jeg siden 16 års alderen har haft kronisk iritis og flere tilfælde af uveitis på højre øje og deraf følgende nedsat syn - og p.t. oplever meget sløret syn på det venstre øje (hvor øjenmuskellammelsen er).

Ved gennemgang af mine journaler har jeg opdaget, at jeg som 16 årig og i 1999 havde synsnervebetændelse - diagnostiseret på sygehus begge gange. Jeg er derfor igen blevet nervøs for, om jeg kan have sclerose. Kan jeg være sikker på ikke at have det, når jeg to gange er blevet skannet? Og er det kun en VEP undersøgelse, der kan udelukke en synsnervebetændelse?

Din bekymring om at du kan have sclerose er reel. Baseret på din sygdomshistorie er sclerose en mulig diagnose trods normal MR scanning af hjernen. De 4 episoder du har haft kan hver især være et attak, og udfra det kan det undre at MR scanning af hjernen er normal.
Er der lavet rygvæskeundersøgelse for IgG index og forekomst af oligoklonale bånd?
Er der lavet nerveledningshastighedsundersøgelse af synsbanerne (VEP) eller lange ledningsbaner (stød på hænder og fødder eller på hjernens overflade)?

Ellers vil jeg foreslå, at det bliver gjort. Man kunne også vælge at sende en blodprøve til Statens Serum Institut til analyse for aquaporin 4 antistof, der nogle gange vil være til stede ved en sygdom kaldet neuromyelitis optica, der minder om sclerose. Ved denne er der ofte normal MR scanning af hjernen. 

Jeg synes du skal prøve at blive udredt yderligere. For at stille diagnosen sclerose skal andre forklaringer på symptomerne være udelukket. Hvis diagnosen kan bekræftes, og hvis du har haft et attak indenfor det sidste år, kan du evt. komme ind under behandlingskriterier for forebyggelse at nye attakker.

Skrevet d. 22 marts 2012