Gå til hovedindhold

Er Tysabri nødvendigt, angst for bivirkninger

Spørgsmål

Jeg skriver til dig for at få en vurdering af hvad "min nye læge" har skrevet til mig.

Jeg har fået et brev hvori hun skriver til et hospital, vedrørende min situation med sclerose kendt fra 1998, at hun gerne vil have deres vurdering, da jeg skal til MR-scanning her i slutningen af måneden.

I brevet skriver hun for eksempel at jeg har og dels 2007.

Min spørgsmål er nu:

1) Hvad betyder ?

2) Hun mener, at jeg kan være en kandidat til Trysabribehandling, efter jeg, gennem 5 dage, har haft en følelse af venstresidig sensibilitetudfald svarende til ansigt, Truncus og hånd. Tilstanden er ledsaget af svimmelhed. Mit spørgsmål er her: Er det ikke at skyde gråspurve med kanoner, at jeg, på baggrrund heraf, skal starte i behandling med Tysabri?

Sagen er, at jeg er lidt (meget) skræmt af eventuelt at skulle i Trysabribehandling.

Ville gerne høre min egen læge om disse ting, men hun er ikke til at få fat i pr. telefon. så derfor skriver jeg nu også her.

Svar

Jeg kan svare på dine spørgsmål på følgende måde:

1) Der skulle have stået , som er opkaldt efter en fransk neurolog og som er betegnelse for nogle kortvarige jagende/kildende symptomer i arme og ben, eller ned langs ryggen ved foroverbøjning, og som tages til udtryk for at der er en læsion/et plaque i halsdelen af rygmarven.

2) Der er nogle landsdækkende kriterier for behandling af Tysabri og man skal som udgangspunkt have haft flere alvorlige attakker indenfor 1-2 år, selv om man er i behandling med for eksempel interferon. Du skriver ikke om du aktuelt får behandling for din sclerose (?).

Det er korrekt at der er en risiko, om end lille, for alvorlig bivirkning til Tysabri, samt at det er patientens eget valg om man vil løbe risikoen, efter at man har fået nøje information. Hvis du på forhånd ved at du ikke er villig til det, bør du fortælle det til din neurolog, så der ikke iværksættes unødigt arbejde med at vurdere dig, med henblik på Tysabribehandling, på det hospital din læge har rettet henvendelse til.

Jeg foreslår at du snarest ringer til den neurolog, der har henvist dig og får talt om Tysabri, det vil sige fordele og ulemper.

Firmaet der fremstille Tysabri har også udarbejdetr skriftligt materiale samt en CD-ROM til patientbrug, som du kan anmode om at få.