Gå til hovedindhold

Er smerterne et attak

Spørgsmål

Jeg har en far der har fået stillet diagnosen MS for et par år siden, da han var 55 år, det blev opdaget ved at hans syn blev sløret og derved fik taget diverse prøver og fik stillet diagnosen. Han gik i lang tid på øjenafdelingen og fik bl.a. Prednisolon og Imurel behandling, dette er han stoppet med for ca. 1½ år siden. Han fik stærke smerter i armen, hvor han kom i behandling med Tegratol og var oppe på 900 mg dagligt. Nu er han så trappet ud af dem og får kun 1 tablet dagligt, men er begyndt at få smerter i armen igen. Kan han godt selv bare øge dosis, indtil han ikke har smerter mere? Har han endnu et attack, eller er det evt. bare fordi han ikke skulle være trappet ud af pillerne til at starte med? Han har også symptomer i form af træthed, og hans ene ben "slæber" lidt? Er der noget medicin han kan få for at mindske dette, og reducere at sygdommen ikke udvikler sig så hurtigt? Er det givet at sygdommen udvikler sig, sådan han kommer til at sidde i kørestol, eller kan man godt leve et næsten normalt liv og blive gammel, hvis han ikke får flere attakker? Hvordan kan disse attakker evt. vise sig? Hvis man får et attak skal man så søge lægehjælp? Eller kan de ikke gøre noget?

Svar

Din far har sclerosesmerter i sin arm - se Kan min mor få behandlet sine smerter - og har været i behandling med Tegretol 900 mg dagligt, hvor der har været god effekt. Efter nedtrapning er smerterne kommet igen, hvilket hyppigt ses. Sclerosesmerter kan ofte variere i styrke, og der kan være gode og dårlige perioder. Afhængig af dette kan behovet for medicin være forskelligt, og mange læger vil derfor instruere deres patienter i, at tilpasse dosis til smerternes styrke. Ændringer i Tegretol-dosis kan dog give ubehag, og kan også påvirke effekten af anden medicin, hvorfor din far skal snakke med sin læge, om rammerne for hvor hurtigt og hvor meget medicinen kan ændres.

På beskrivelsen af symptomerne lyder det ikke som om, at din far har haft et attak. Ved et attak får man typisk nye symptomer, der forværres over flere dage, for siden at blive bedre igen over mange uger. Du kan læse lidt om, hvor I skal henvende jer i tilfælde af attak her Hvor skal jeg henvende mig ved forværring af symptomer.

Hvad angår din fars behandling, lyder det som om, at han kun er behandlet på øjenafdelingen med Prednisolon og Imurel, hvilket ikke er medicin, man sædvanligvis behandler MS med. Er han set af en neurolog i en MS klinik? Behandling af MS kan bremse sygdommens udvikling og dermed også risikoen for udvikling af svær invaliditet. Det er meget sjældent at man dør af MS, og det er derfor ikke noget du skal bekymre dig om.