Gå til hovedindhold

Er MR skanning vigtig

Spørgsmål

Der er mistanke om at jeg har sclerose, og derfor var jeg til MR-skanning i går. Jeg troede ikke at jeg led af klaustrofobi, men det gør jeg altså. Føj for en oplevelse, som måtte afbrydes.

Er der andre muligheder end MR?

Jeg får en ny tid, hvor jeg så skal have noget beroligende inden, men jeg er s....bange. Jeg har prøvet at tale fornuft til mig selv men uden at kunne nå igennem.

Svar

Hvis man har haft flere tilfælde med karakteristiske sklerosesymptomer, på forskellige tidspunkter og fra forskellige steder på kroppen, opfylder man de klassiske kriterier for at stille diagnosen multipel sklerose (MS).

De undersøgelser, man støtter sig til for at underbygge denne diagnose, er sædvanligvis MR-skanning, der er den mest følsomme (ca. 95 procent), samt rygmarvsvæske og neurofysiologiske undersøgelser af nerveledningshastighed i centralnervesystemet (VEP, MEP, SSEP).

 

MR er derfor central i diagnosticering af MS, og selvom man har typiske MS symptomer, vil man altid lægge stor vægt på at se resultatet af MR. Hvis det er helt umuligt at gennemføre MR, kan man være nødsaget til at støtte sig til de andre undersøgelser, men i et evt. videre behandlingsforløb, kan MR igen blive central med henblik på vurdering af behandlingseffekt. Det vil derfor være godt om du kan overvinde din klaustrofobi, hvor beroligende og angstdæmpende medicin - f.eks. Tafil - ofte kan klare problemet.

Endelig er der også åbne MR skannere, hvor man ikke er lukket inde, men blot har hovedet i skanneren, hvilket i langt de fleste tilfælde ikke provokerer angst og klaustrofobi.