Gå til hovedindhold

Er mit forløb godartet

Spørgsmål

Findes de gode tilfælde? Jeg er kvinde på 34 år og har sclerose. Havde 1. attak for 7 år siden - synsnervebetændelse på venstre øje - og 2. attak for 4 år siden - synsnervebetændelse på højre øje. Synet er helet fuldt på begge øjne, undtagen når jeg f.eks løber og bliver varm, hvor synet bliver sløret, indtil jeg køler af igen. Jeg lider ikke af træthed eller andre symptomer. Jeg har taget Copaxone i sammenlagt 1 ½ år med en pause på 2 ½ år midt i pga. graviditet og amning. Jeg har 2 børn, og der har ikke været attakker efter nogen af fødslerne

Er det naivt at tro og håbe på, at mit sygdomsforløb kan fortsætte uden flere attakker fremover? Jeg har svært ved at finde de gode sygdomstilfælde, hvis jeg Googler efter det, er det fordi de ikke findes?
Jeg havde D-vitamin mangel, så efter sidste attak for 4 år siden begyndte jeg at tage ca. 50 mg D-vitamin om dagen, og oplevede at mit syn blev mærkbart bedre på kort tid. Derfor tager jeg stadig D-vitamin, og tror fuldt på dets effekt på mit sygdomsbillede indtil nu - faktisk mere end på Copaxones effekt.

Svar

De gode tilfælde findes, og det må du holde fast i. Hvorvidt du får nye attakker, kan jeg dårligt sige noget om. En tommelfingerregel er, at man vedbliver med at have den attakhyppighed, man har haft indenfor de sidste 5 år. Hvis du er startet Copaxonebehandling, vil det dog reducere risikoen i forhold til hyppigheden af attakker i din sygehistorie.

Et fingerpeg om den fremtidige udvikling, kan man få ved at lave en MR status-skanning et år efter behandlingsstart, og se om der er kommet nye plak på skanningen.

Til slut skal det siges, at der er positive prognostiske tegn i din sygehistorie, med lang tid mellem 1. og 2. attak, samt fuld opheling efter attakkerne.