Gå til hovedindhold

Er min MR skanning typisk

Spørgsmål

Jeg har næsten lige fået konstateret MS. Mit spørgsmål er, om de symptomer, man har, hænger sammen med, hvor WM-læsionerne sidder samt hvad der menes, når der på min MR beskrivelse står, at det ligner DS læsioner, men de sidder ikke typisk for lidelsen?

Min lumbalpunktur var positiv for oligokloni, men jeg er bare lidt nervøs for, om det også kan være noget andet, altså hvor sikker er diagnosen? Kunne det evt. være Huntington eller ALS istedet? Jeg er ret nervøs, som du nok kan læse, men jeg har nogle symptomer fra svælget med lidt synkebesvær nogen gange. Ser frem til at høre fra jer.

Svar

Din MR skanning har vist WM-læsioner/sygdomsforandringer/plak (WM er en forkortelse af white matter på engelsk, som betyder hvid substans på dansk og karakteriserer den del af hjernen, hvor nervecelleudløberne er beklædt med fedtvæv og derfor fremtræder hvid), der åbenbart ikke er placeret helt typisk.

Som du sikkert kan forstå, bliver svaret lidt teknisk, men jeg skal gøre det kort. Først og fremmest er der en række forskellige typer af billeder, der kan optages ved MR skanning. En af rutinesekvenserne er de T2 vægtede billeder, og jeg går ud fra, at det er dem, du refererer til. Den karakteristiske lokalisation for WM forandringer/plak ved MS er primært omkring hjernens væskefyldte hulrum (ventrikler). Et andet typisk sted er lige under hjernebarken (cortex) og ofte også i hjernebjælken (corpus callosum). WM læsioner ses desuden overalt  i centralnervesystemet, men er sjældent mindre end 3 mm. Placeringen og udseendet af WM læsionerne er vigtig i forhold til de diagnostiske kriterier, men i  sidste ende kan det være dine symptomer og dit sygdomsforløb, samt resultatet af andre undersøgelser (rygmarvsvæske og neurofysiologi), der kan afgøre, om du har MS (se også http://www.scleroseforeningen.dk/Spoerg-eksperterne/Netraadgivning/Spoe…).

Det er ikke altid WM læsionerne, der ses på MR, som giver symptomer, og man siger derfor, at de er "uspecifikke". Det dækker over, at nogen plak er alvorlige og medfører betydelig skade på nervesystemet, mens andre er mindre alvorlige og giver få og forbigående symptomer og nogen kan også forsvinde igen. Det karakteristiske ved sygdommen er dog, at der hele tiden kommer nye plak, så hvis man får konstateret nye forandringer på en ny MR skanning, vil det også pege i retning af MS rent diagnostisk.