Gå til hovedindhold

Er mange vacciner et problem

Spørgsmål

Jeg er i den heldige position, at mit sygdoms forløb er meget fredeligt. Derfor har jeg også et normalt job. Jeg er rejsende service tekniker. Vi laver automatik på skibe, dette forgår i hele verden. Jeg skal derfor have nogle vaccinationer mod diverse sygdomme gul feber, japansk hjernebetændelse, difteri, kolera, tyfus, meningitis, hepatitis A+B.

Jeg er i behandling med Copaxone, men jeg kan ikke finde ud af, om jeg må få de vacciner, og hvilken indflydelse det har på min sygdom? Som det er nu vil Rederiforeningen ikke vaccinere mig, da de ikke kender til sclerose, og de medicin typer der bruges overfor denne sygdom.

Svar

Generelt kan man sige, at de vacciner, der indeholder levende svækkede virus (fx. vacciner mod mæslinger, røde hunde, fåresyge og gul feber), kan der teoretisk være problemer med, hvis immunforsvaret er undertrykt af sclerose medicin. Copaxone vil dog kun sjældent være et problem i den forbindelse. Et enkelt videnskabeligt studie fra Argentina, viser dog øget attakrisiko i månederne efter vaccination med levende svækkede virus, mens andre studier har ikke fundet at gul feber vaccine medførte øget risiko for attakker. Generelt skal man opveje risikoen med fordelen ved at lade sig vaccinere, dvs. at man undgår en infektion med gul feber, med de følger der kan være af det. Dette skal også ses i relation til den reelle risiko det pågældende sted for at pådrage sig gul feber.

De øvrige vacciner vil der sædvanligvis ikke være problemer med. De kan indeholde inaktiverede mikroorganismer (fx. hepatitis A og japansk hjernebetændelse), dele heraf (fx. influenza, tyfus, meningitis), virusantigen fremstillet ved genteknologi (fx. hepatitis B) og andre toxin (difteri).