Er kostomlægning gavnlig
d. 22 november 2009

Jeg er en pige på 31 år, som lige har fået min sclerosediagnose.

Je har været til samtale på ambulatoriet, med specialist, og har her fået at vide at jeg skal til at tage medicin, så snart jeg er færdig med at amme min lille datter.

Lægen sagde selvfølgelig en masse ting. Hvilket blot affødte flere spørgsmål fra mig, om hvorvidt kost og ernæring samt ekstra tilskud af mineraler og vitaminer kunne have indflydelse på mit videre sygdomsforløb.

Dertil svarede han, at der ikke var lægeligt bevist dokumentation for, at det skulle kunne have en indflydelse på sygdommen. Han anbefalede mig bare at spise sundt og almindeligt, ligesom alle danskere burde gøre. Han sagde desuden at medicinalfirmaer og helseforretninger nyder at "bruge" os scleroseramte til at sælge deres produkter. Han mente, med andre ord, at det var noget opreklameret noget.

Hvad mener du om det?

Jeg er selv interesseret i at være med til at gøre en forskel på min sygdom, hvis det kan lade sig gøre. Jeg er derfor også klar til at lægge min kost om, hvis det kan have en betydning.

Jeg har fået bogen , hvor der står noget om minimal animalsk fedt, mindre sukker og meget grønt. Her står der desuden at der er bevist effekt, af at hvis man overholder disse regler, kan det reducere attack til 1 hvert 10. år, istedet for 1 hvert år. Det lyder jo fantastisk.

Men hvad skal jeg forholde mig til?

Det er forståeligt, at du er blevet forvirret over, hvad du skal gøre.

Det er jo rigtigt, at kostrådene vedrørende sclerose ligger tæt op af det alle mennesker burde gøre med deres kost. Forskellen er dog, så vidt jeg kan se, at det får mange ikke gjort, fordi de ikke har den nødvendige grund til at gøre det, idet de føler sig rimeligt friske og ikke har en diagnose.

Når man har fået konstateret en sygdom, er det naturligt, at man er interesseret i at gøre noget selv, der kan gøre en forskel. Det er der meget, der tyder på, at kosten kan gøre, efter de principper du selv angiver.

Kostforsøg kan ikke gennemføres som traditionelle forsøg, som for eksempel forsøg med medicin, fordi det er meget vanskeligt at foretage dobbeltblindforsøg. Kostforsøg er derfor typisk gennemført på en anden måde. Det kan man selvfølgelig kritisere, men det bliver vist nødt til at være på den måde.

Det er vanskeligt at skjule, hvad den enkelte skal spise i et kostforsøg. Selvfølgelig skal man være opmærksom på, om den der giver rådene kan have en økonomisk interesse i at gøre det. Med hensyn til en sundere kost, er det dog vanskeligt at se, hvis interesse det kunne tjene - ud over ens egen selvfølgelig - og mad skal der jo til.

Kosttilskudsfirmaer har selvfølgelig en interesse i at sælge deres produkter, men det har medicinalindustrien også. I begge tilfælde, gælder det vel om, at få flest mulige fordele til ens situation og færrest mulige ulemper.

Fordelene kan man altid leve med, men kan man leve med ulemperne? Dette gælder både medicin og kosttilskud.

Kostforsøgene vedrørende sclerose, viser at der er størst fordel ved at starte kostomlægningen tidligt efter diagnosen og holde fast i ændringen. Jeg har tidligere nævnt Nordvik et al, 2000, hvori nogle principperne er nævnt. Jeg lister dem nu for dig.

Råd om kost- og livsstil:

- Olivenolie til både den kolde og den varme mad.

- Reducere mængden af mættet fedt fra kød og mælkeprodukter.

- Spise fisk 3-4 gange om ugen.

- Øge mængden af grønsager.

- Spise 1-2 frugter om dagen.

- Bruge fuldkornsbrød.

- Reducere indtaget af sukker i mad og drikke.

- Reducere indtaget af kaffe og te til et par kopper om dagen.

- Undgå fødevarer, som man er overfølsom eller allergisk overfor.

- Holde op med at ryge.

- Minimere alkoholindtag.

Derudover tager forsøgsdeltagerne 5 ml Møllers Tran, 1 kombineret B-vitamin og 1 syreneutral C-vitamin på 200 mg.

Resultatet er, at 11 ud af 16 forsøgsdeltagere over 2 år forbedrer deres situation. Det er 69% af deltagerne, hvilket må siges at være et fremragende resultat. 2 forsøgspersoner oplevede forværringer undervejs (begge var rygere).

Du kunne jo starte på samme niveau, som ikke er fyldt med mange kosttilskud. Alternativt kan du få målt vitamin B12, folinsyre, homocystein og vitamin D (25-OH-D) hos egen læge. Dette kan være med til at afdække, om du skal have højere niveauer af bestemte næringstoffer.

Specielt mangel på vitamin B12 og vitamin D, er relateret til sclerose.

Skrevet d. 22 november 2009