Er jeg medicinsk overdoseret
d. 6 januar 2014

Jeg har sclerose og har nu taget Avonex i over 10 år. I dette forløb har jeg næsten været uden attakker. Har kun haft en periode på nogle uger med en delvist sovende tunge. Jeg er 42 år og arbejder fuld tid har mand og børn. Dog har Avonex altid givet mig influenza symptomer det første døgn efter. Det dæmpes af Ibuprofen og panodiler. Nogle gange tager det mere end et døgn før især muskelsmerterne og hovedpinen aftager. Jeg synes efterhånden at disse bivirkninger generer en del. Synes ret ofte jeg har ømhed i led og muskler fordelt over hele ugen, men prøver at begrænse "smertestillende" til kun første døgn efter. Men jeg arbejder og passer også motion.

Min tanke er, at min sygdom er så mild, at jeg måske er overdoseret, eller er sygdommen mere i dvale? Som jeg forstår det, så får alle - høj som lav - samme dosis Avonex. Man skelner ikke til sygdommens agressivitet, eller min vægt/højde. Er der ikke nogen, der har tænkt at der måske skulle justeres i forhold til dette? I min verden må der da være forskel på en som mig på 58 kg og 165 cm. Og så en der er 180 cm og vejer 90 kg. Jeg overvejer at prøve en pause med medicin. Jeg ved at sygehuset fraråder det, men jeg tror mine mange muskel og ledsmerter skyldes medicinen, og kunne derfor godt tænke mig at teste det. Selvfølgelig er jeg bekymret for at sygdommen "eksploderer". Hvad er jeres viden på det med evt. pause og evt. justering af dosis?

Du stiller et relevant spørgsmål, som det videnskabeligt er svært at svare på, da der mangler data. Det ville kræve et stort langvarigt forsøg at finde ud af, hvor man ved lodtrækniing lod halvdelen fortsætte Avonex og halvdelen få saltvandsindsprøjtning (placebo) og så vurderede bl.a. attakrisiko. Man kunne måske overveje at lave en ny MR scanning, nu du har været næsten symptomfri i 10 år, og se om der er kommet nye forandringer trods få symptomer. Men man kan jo ikke sige med sikkerhed om - hvis det er stort set uændret - det er pga. Avonex eller sygdommens naturlige forløb. Omvendt vil der ved tilkomst af mange nye læsioner kunne argumenteres for, at det er vigtigt at fortsætte en form for sygdomsmodificerende behandling. Prøv at tale med din neurolog om det. Det er svært at lave en cost-benefit beregning for den enkelte patient, som kan have forskellige prioriteter.
 

Skrevet d. 6 januar 2014