Gå til hovedindhold

Er diagnosen rigtig

Spørgsmål
Jeg har fået konstateret sclerose, men kan jeg være sikker på at diagnosen er rigtig? MR skanning viser meget lette forandringer, og rygmarvsprøven viser ikke noget. Jeg har stikkende og prikkende følelser i armen, hvilket jeg har fået at vide skyldes nervesmerter. Jeg har også trigeminusneualgi, ondt i øjenene og er meget træt.
Svar

Generelt kan man sige, at når diagnosen dissemineret sklerose skal stilles, er det først og fremmest sygehistorien og den neurologiske undersøgelse, man bruger som udgangspunkt, se også I venteposition for en diagnose. MR skanning er dernæst en af de vigtigste undersøgelser, hvor man ser efter antal, form og fordeling af forandringer i hjerne og evt. rygmarv.

Har man kun haft ét sygdomsangreb (attak), er MR skanning den vigtigste diagnostiske undersøgelse, hvor der kræves ni plak (forudsat, at man ikke har undersøgt rygmarvsvæsken, eller hvis denne er normal), men kun to plak, hvis rygmarvsvæsken også viser tegn på sklerose. Rygmarvsvæskeundersøgelsen har også en vigtig selvstændig betydning ved diagnosticering af sklerose. Diagnosen kan dog godt stilles, selvom den er normal, se også Normal rygmarvsvæske og MR.