Gå til hovedindhold

Er det sklerosesmerter

Spørgsmål

Jeg er 61 år og fik konstateret sclerose for et år siden. Jeg får ikke noget medicin og har indtil videre kun haft symptomer i form af sovende fødder i en kort periode for et år siden. Nu har jeg imidlertid fået en kraftig lumbago der går ned i benet. Det er meget smertefuldt og jeg er sat på morfin, efter en indlæggelse på 7 dage. Her blev jeg undersøgt omkring min ryg, hvor man kom frem til at det er muskulært.

Mit spørgsmål er: Kan det have noget med sclerosen at gøre, at have så mange smerter og være så låst i kroppen? Desuden er mit ben helt hårdt og hævet og gør meget ondt.

Svar

MS kan godt give smerter der går ned i benet.

 

Selvom nerve- eller sklerosesmerter ofte kan erkendes udfra beskrivelsen, kan de være svære at skelne fra for eksempel diskusprolapssmerter. I visse tilfælde kan det være nøvendigt, at gøre et behandlingsforsøg for at skelne mellem forskellige smertetyper, da medicin mod sklerosesmerter, ikke nødvendigvis har samme effekt på andre typer af smerte.

 

Normalt skyldes smerter, at der sker en skade på væv uden for nervesystemet. Denne skade, for eksempel ved en forbrænding eller et snitsår, gør at særlige nervefibre aktiveres og sender signaler til rygmarven og hjernen, hvor signalet tolkes som en smerte.

 

I modsætning til denne type smerter, kan der ved sygdomme i nervesystemet opstå smerter, uden at der er nogen skade på det område, hvor smerten mærkes. Disse smerter, som også kaldes neurogene smerter, neurologiske smerter eller nervesmerter, ses ikke sjældent hos skleroseramte. Nervesmerter opstår på grund af en fejlfortolkning af normale føleimpulser i områder, der er ramt af sygdom eller på grund af, at der opstår unormale smerteimpulser i nervesystemet.

 

Nervesmerter ses ofte i områder, hvor følesansen samtidig er ændret. Nogle former for nervesmerter føles på hudoverfladen og er konstante, sviende eller brændende. Andre føles dybe og borende. Nervesmerter kan også komme i skarpe jag af få sekunders varighed, disse smerter kaldes neuralgier.

 

Hvis dit ben er hævet og hårdt, lyder det dog ikke som om det har noget med MS at gøre og jeg synes du skal kontakte din læge igen, for at høre om der er noget andet der kan være galt.