Gå til hovedindhold

Er det mén fra lumbalpunkturen

Spørgsmål

Jeg er en pige på 24 år. Jeg fik for en uge siden at vide, at jeg har sclerose - eller en afart heraf. Der blev nævnt NMO som en mulighed. For to uger siden fik jeg foretaget en lumbal punktur - hvilket fik mit venstre ben til at spjætte en del under selve testen. Samme aften snurrede venstre ben stadig, men jeg glemte det dagen efter.

Jeg er selvfølgelig trist og ked af det over diagnosen, som jeg dog ikke helt er klar over omfanget af endnu. Jeg er bare også enormt forvirret, da jeg ikke har fået meget information endnu - kun at jeg skal vente med mine spørgsmål, til jeg bliver tilknyttet scleroseklinikken på Rigshospitalet. Jeg går og er nervøs for, om der er et "attak" i gang i min krop, eller om der foregår noget andet farligt forbundet med sclerosen. Jeg er ikke helt klar over, hvordan et såkaldt attak kan vise sig. Grunden til jeg fik henvisning til MR scanning, var to "anfald" af ondt i hovedet med følgende synsforstyrrelser. Jeg ved bare ikke, hvad jeg skal lægge mærke til af andre symptomer end synsforstyrrelser. Skal det gøre ondt, før det er et attak? Jeg kan læse om snurrende fornemmelser.

Siden jeg fik diagnosen at vide for en uge siden, er mit venstre ben begyndt at opføre sig anderledes. Det snurrer, og det føles mindre medgørligt, synes jeg. Mit spørgsmål er så, kan dette stadig være mén fra lumbalpunkturen, selvom det er 2 uger siden, eller kan det være et attak? Muligheden er også, at jeg er så nervøs for at blive lam, at jeg psykisk frembringer forstyrrelserne. Jeg tænker om dette er noget, jeg bør reagere på, eller bare lade det være som det er? Jeg er i bund og grund enormt forvirret, og lidt ked af at jeg skal vente 1 - 1,5 måned med at høre om, hvad det hele handler om. Håber du kan fortælle mig en smule.

Svar

Jeg kan desværre ikke fortælle dig noget specifikt om din diagnose, da det kræver indgående kendskab til dine symptomer og undersøgelsesresultater.
Generelt kan jeg oplyse, at diagnosen sclerose (MS) stilles hvis man har haft tilfælde med karakteristiske sklerosesymptomer (attak) og har typiske fund i den neurologiske undersøgelse. Desuden er resultatet af MR-skanning vigtig, samt rygmarvsvæskeanalyse og neurofysiologiske undersøgelser.

Ved rygmarvsundersøgelsen tappes væske ud af rygmarvskanalen med en kanyle, og i visse tilfælde kan man strejfe nogle af rygmarvsnerverne med kanylen, hvilket kan give forbigående føleforstyrrelser. Det kan meget vel være det du har oplevet, og symptomerne vil så gå væk af sig selv. Jeg kan dog ikke med sikkerhed sige, at du ikke har et attak og hvis dine symptomer er alvorlige, med nedsat kraft i benet eller svære føleforstyrrelser, skal du henvende dig til din læge, eller den afdeling der har undersøgt dig tidligere. Hovedpine er ikke noget man sædvanligvis forbinder med attakker, mens føleforstyrrelser, lammelser og synssvækkelse er hyppige attaksymptomer.