Gå til hovedindhold

Er det et attak

Spørgsmål

For 1,5 år siden fik jeg synsnervebetændelse på det en øje og kom derefter i et langt forvirrende udredningsforløb for sclerose. Der var ting på scanningen af ryggen og i rygmarvsprøven, samt 3 pletter på scanningen af mit hoved. Jeg fik diagnosen CIS. Jeg har endelig fået medicin mod sclerosetrætheden efter en lang kamp på 1 år og 3 mdr. Så havde jeg for 1 måned siden en hånd som var følelsesløs i 5 dage og jeg blev sendt til en ny scanning. Scanningen viste 1 ny plet i hovedet, men ikke noget i ryggen. Så kommer spørgsmålet. Er den nye plet et tegn på et nyt attak eller skal der også være tegn i scanningen af ryggen? Jeg har rigtig svært ved at få nogle ordentlige svar fra min neurolog og jeg synes de holder mig lidt hen. Det tærer utrolig meget på mig psykisk og jeg mangler konkrete svar. Det er svært at have det sådan her og samtidig skal kæmpe med sygehuset.

Svar

Med din forhistorie med synsnervebetændelse og forandringer på MR scanning af hjernen og i rygvæsken er det sandsynligt, at de symptomer du har haft kan tilskrives et attak, hvis andre årsager er udelukket såvidt muligt. Så vil du have attakvis sclerose.
På denne måde vil den nypåviste læsion evt. kunne føre til diagnosen attakvis sclerose efter McDonalds kriterier. Igen skal man overveje om det er tilfældigt fund f.eks. aldersforandringer, og vurdere læsionens udseende, størrelse og placering. F.eks. om læsionen sidder i et område, der passer med de nye (heldigvis forbigående) symptomer. Nogle gange er det ikke entydigt selv for eksperter, og man må ty til "wait and see" princippet. Sclerose er jo en diagnose for livet, og som læge vil man gerne være så sikker som muligt. Måske er det sådanne overvejelser der foregår, men du har vel en ny tid hos neurolog? Hvis man mener det er attakvis sclerose, skal der også tages stilling til attakforebyggende behandling. Der er gode behandlingsmuligheder.