Gå til hovedindhold

Er der, for scleroseramte, større sandsynlighed for ikke at kunne få børn

Spørgsmål
Er der større sandsynlighed for at sceleroseramte ikke kan få børn, end andre mennesker?
Svar

I de undersøgelser, der findes i øjeblikket, er der intet der tyder på, at scleroseramte har dårligere frugtbarhed end alle andre mennesker. Hverken hos mænd eller kvinder med multipel sclerose, ser man "længere ventetid" på graviditet, og sclerose i sig selv giver heller ingen øget risiko for at abortere.

Hos raske mennesker uden nedsat frugtbarhed, er det slet ikke ualmindeligt, at der går op til 6 måneder fra man prøver at blive gravid, til man faktisk bliver det - i en del tilfælde kan der gå helt op til 1 år. Hvis man ikke er blevet gravid efter 1 år, kan egen læge henvise til fertilitets-behandling.

Hos mennesker med sclerose er der måske grund til at henvise lidt før, da det ikke altid er så hensigtsmæssigt at være uden medicin i 1 år. Dette kan du drøfte med din neurolog, hvis der bliver behov for det.

Noget sclerosemedicin kan dog påvirke frugtbarheden:

Medicin af typen cytostatika (for eksempel methotrexat, mitoxanthron) kan give nedsat frugtbarhed hos både mænd og kvinder. Har du på et tidspunkt fået den type medicin, er det vigtigt at snakke med din neurolog, inden du prøver at blive gravid.

Medicin af typen beta-interferon (for eksempel Avonex, Rebif) giver ikke nedsat frugtbarhed, men kan øge risikoen for at abortere. Igen er det en god ide at snakke med din neurolog og aftale hvornår du skal stoppe med at tage det.

Copaxone og Tyabri er så nye præparater, at vi ikke kender deres effekt på frugtbarhed og graviditet endnu.

Det er altid en god ide at snakke med sin neurolog, blandt andet omkring sin medicin, inden man prøver at blive gravid.

Husk desuden at det anbefales alle kvinder at begynde at tage 0, 4 mg folinsyre dagligt, fra én måned inden du forsøger at blive gravid. Folinsyre kan du købe uden recept på apoteket.