Gå til hovedindhold

Er der ingen behandlingsmuligheder efter kemo

Spørgsmål

Jeg er en 40 årig ung mand, fik diagnosen i 2000 har fået Rebif i godt 10 år uden nogen attakker, men det er gået jævnt tilbage, sidder i dag i kørestol kan gå ca. 5 meter med to krykker. Har fået kemo uden den store effekt, kan det passe, at fordi jeg har fået kemo i 2 år, er jeg udelukket for noget af det nye I finder på, og ikke mere er "interessant" i lægernes øjne?

Svar

Hvis du har progressiv MS, har prøvet Rebif og kemobehandling med Mitoxantron uden sikker effekt, er behandlingsmulighederne - som de ser ud i dag - desværre nok begrænsede. Jeg kan jo ikke lige se, om din behandling med Mitoxantron blev stoppet før tid pga manglende effekt, eller om du blot opbrugte den maksimale dosis (100 mg pr. kvadratmeter overflade). Hvis du havde effekt af behandlingen, og du stoppede fordi du havde opbrugt dosis, kan man i visse tilfælde overveje fortsat kemobehandling med Treosulfan. Denne behandling gives aktuelt kun på Rigshospitalet her i Danmark. Hvis du fortsat har attakker er Rebif også en mulighed.

Langt de fleste nye MS behandlinger der kommer på markedet i dag, bliver prøvet på mennesker med progressiv MS, og aktuelt er der flere forsøg i gang. Desværre er der - indtil videre - ikke positive resultater fra de forsøg som er afsluttet.