Gå til hovedindhold

Epiduralblokade 2

Spørgsmål

Jeg ms-diagnosticeret i 2007 og nu gravid i uge 27.

Jeg er begyndt at tænke på fødslen, og har brug for at få afklaret en ting:

Jeg er klar over, at det skal tilstræbes, at jeg ikke udtrættes af fødslen og at en epiduralblokade kan være et hjælpemiddel i den forbindelse, foruden at det er en nødvendighed (som jeg forstår det), hvis det ender med kejsersnit.

Umiddelbart er jeg meget imod epiduralblokade. Jeg har ikke lyst til, at nogen skal pille mere ved mit centralnervesystem. Derudover havde jeg også en dårlig oplevelse med lumbalpunkturen.

Om min frygt for epiduralbloikaden er begrundet, ved jeg imidlertid - til dels fordi jeg ikke kan finde en uddybende forklaring af hvad epiduralblokade helt præcist indebærer og hvordan/om blokaden eventuelt kan påvirke sclerosen.

Mit spørgsmål er derfor: Hvad foretages ved epiduralblokade, og kan den have indvirkning på sygdommen? Hvis, det bliver strengt nødvendigt, kan man da, på forhånd, bede om, at der lukkes af med et blood patch?

Svar

En epiduralblokade er en slags lokalbedøvelse, der gives i et område i rygsøjlen, hvor nerverødderne passerer på deres vej ud i kroppen. Bedøvelsen virker specielt i bækkenet og underlivet, og påvirker ikke rygmarven eller andre dele af centralnervesystemet.

En epiduralblokade kan ind imellem kompliceres med udvikling af hovedpine og i sjældne tilfælde med infektion eller blødning, og vil ikke altid have en tilstrækkelig effekt. I reglen er der dog tale om en simpel procedure, der giver en god smertelindring under fødslen.

Der er ikke nogen grund til at man skulle undgå epiduralblokade fordi man har sklerose.