Gå til hovedindhold

Engangskateter og blærebetændelse

Spørgsmål
Efter en operation i ryggen, hvor jeg måtte ligge med kateter i et par dage, har jeg prøvet engangskateter nogen gange. Dette med det resultat, at jeg har haft blærebetændelse 2 gange allerede hvilket afholder mig lidt fra at tømme min blære med kateter igen.

Er der noget jeg kan gøre? Har hørt, at der måske findes en pille man kan tage for at tømme sin blære helt - er det rigtigt?
Svar
Der findes en pille (alfa-blokker), som kan bedre blæretømningen, men virkningen er svag og kan på ingen måde sammenlignes med katetertømning. Alle, som har et blærekateter liggende i mere end bare få dage, får bakterier i urinen. Disse bakterier kan medføre blærebetændelse, og risikoen herfor er stor, i den første tid efter at man er gået over til at tømme blæren med engangskateter (RIK, Ren Intermitterende selvKateterisation).

RIK kan give blærebetændelse, men risikoen er mindst, hvis blæren bliver tømt hyppigt. Så bliver bakterierne tømt ud inden de kan formere sig og blive til mange.

Som tommelfingerregel siger vi, at blæren skal tømmes så hyppigt, at urinmængden i blæren ikke overstiger 400 ml. Med almindelig døgn-urinmængde betyder det tømning mindst 4- 5 gange i døgnet.

Jeg forstår imidlertid på din email, at du også har almindelig vandladning. Du skal derfor, sammen med din læge, enten derhjemme eller på hospitalet vurdere, om din blæretømning er acceptabel, eller om det er nødvendigt med RIK og i givet fald hvor hyppigt. Dårlig blæretømning kan også give tilbøjelighed til blærebetændelse.

Lægen vil have behov for et vandladningsskema. Derfor skal du for hver vandladning, i 3 dage og nætter, skrive klokkeslæt og måle, hvor stor en portion der kommer. Du skal også skrive klokkeslæt og urinmængde for hver gang du bruger kateteret.