Gå til hovedindhold

En - med rette - bekymret søster

Spørgsmål

Jeg har en søster på 60 år, som efter flere års søgen har fået diagnosen progressive sclerose. En overgang levede hun af sunde energidrikke + kartoffelsalat og købefrikadeller. Så droppede hun frikadellerne, og en lang overgang fik hun kun kartoffelsalat som fast føde. De sidste måneder har hun kun indtaget juice og medicin, + hun ryger flere og flere cigaretter. Er det normal opførelse når man har sclerose? Hun sidder for nedrullede gardiner døgnet lang, og vil ikke se nogen mennesker, undtagen en nabo som må tage sig af indkøb, post og et enkelt stykke vasketøj. Dagen og natten tilbringer hun med skiftevis at læse og se fjernsyn. Hun kommer aldrig i seng, men blunder lidt på sofaen foran fjernsynet. Forfærdelig måde at ende tilværelsen på, men hun vil ingenting. Med sygdommen i tankerne er der noget som helst vi kan gøre for hende, som hun måske kan acceptere?

Svar

Nej, det er bestemt ikke en normal reaktion for mennesker med sclerose, sådan som du beskriver din søster har det. Det lyder som om hun helt har givet op, isolerer sig og helt bogstaveligt har indstillet sig på at opgive alt, hvad der er liv og kontakt. Så du har ret i at det er stærkt bekymrende, og hun bør have hjælp til at komme ud af det. Det kunne meget vel tænkes, at hun er blevet deprimeret, og har brug for hjælp på flere måder for at kunne komme videre.

Jeg er ikke klar over, hvilken hjælp hun allerede har fået tilbudt, og ej heller hvor fremskreden hendes sygdom er. Men du spørger til, om der er nogen hjælp, som hun måske kunne acceptere. Allerførst tror jeg, det er vigtigt at fortælle hende, hvor bekymret du er for hende. Måske kunne du - som hendes søster - efterfølgende få hendes accept til at kontakte kommunen, og gøre dem opmærksom på hendes situation. Du kunne så bede dem om at tage en samtale med hende om, hvad de kan hjælpe med. For det er selvfølgeligt uholdbart, at det er en nabo, der varetager hendes behov for indkøb mm. Ligeledes kunne du måske få hendes accept til at kontakt scleroselægen på den afdeling, hun er tilknyttet, og bede om hjælp der.
Det ville være godt for dig at få professionelt hjælp til at tage stilling til, hvordan din søster kan hjælpes.