Gå til hovedindhold

En god barbering, håndtering af en vanskelig opgave

Spørgsmål

Mit spørgsmål drejer sig om en scleroseramt mand, der er hårdt angrebet af sclerose både fysisk og kognitivt. Han er efter mange års sygdom totalt plejekrævende og har ikke længere noget verbalt sprog.

Han kan ikke lide at blive berørt i venstre side af ansigtet under barbering, hvilket han viser tydeligt ved sit kropssprog. Han kan derimod godt lide at få smurt creme i ansigtet. Han har fuldskæg og får derfor kun skægget trimmet ca. hver 3. uge. Han svinger med armen for at afværge barberingen. Han har muligvis en trigenimusneuralgi.

Har du nogle tips til hvordan man, mest skånsomt, klarer barberingen for ham? Barbermaskinen er nyindkøbt for at genere mindst muligt.

Hjælperne forsøger at få ham afslappet forud for barberingen med musik og ansigtsmassage.

Svar

Jeg kan forstå at det er en svær opgave I har fået med barberingen, men det lyder som om I gør en rigtigt god indsats for at det skal kunne lykkes.

Jeg har forhørt mig hos nogen "sagkyndige" mænd om barbering generelt, og de fortæller at al barbering genere huden. Vand alene kan give svie og udslæt, parfume og cremer gør det kun værre.

Du fortæller, at borgeren muligvis har ansigstssmerter og for at slappe nerven/huden af inden barberingen, gives der ansigstmassage og rolige omgivelser.

Jeg vurderer at I gør en god indsats, og det er svært at komme med yderelige forslag.

Jeg kan kun tænke på to ting der muligvis kan gøres anderledes, når det andet ikke virker:

1) I stedet for at barbere hver 3 uge, så gør det hver gang der er morgenpleje. Måske kunne nerven/huden derved vænnes til barberingen? Ved at barbere ofte er der også mindre der skal barberes hver gang og derfor en kortere påvirkning af huden/nerven hver gang.

2) Hvis man skæver lidt til demens, handler det om at udføre opgaven når muligheden er der, mere end når tiden er planlagt til det. Hvis personalet er usikre ved opgaven, fordi han bliver så urolig, gør det måske at opgaven i højre grad skal overståes end være en rar oplevelse.

Jeg vil opfordre dig til at søge flere muligheder hos demenskoordinatorenen - selvom din borger ikke er dement, ved de utrolig meget om hjerneskader og håndterng.

Held og lykke med opgaven.