Gå til hovedindhold

Effekt på gentagen synsnervebetændelse

Spørgsmål

I december 2012 fik jeg synsnervebetændelse på det ene øje, nu har jeg så problemer igen med synet på samme øje, og har fået af vide at det med sikkerhed nok er en synsnervebetændelse igen. Kan man ikke gøre noget imod det?

Svar

Der er desværre ingen behandling med vedvarende effekt på synsfunktionen ved synsnervebetændelse. Heldigvis bliver synet ofte relativt godt i løbet af nogle måneder. Men du kan muligvis tilbydes attakforebyggende medicin. Det afhænger bl.a af om du har haft symptomer andetsteds fra, der har medfødt diagnosen sclerose. Eller om der på MR scanning af hjernen er mange læsioner. Eller både tegn på ældre læsioner og friske læsioner (med udsivning af kontraststof) tydende på sclerose. Tal med din neurolog om det er relevant i dit tilfælde.

Der kan også være andre årsager til gentagne synsnervebetændelse end sclerose, f.eks. en sygdom der hedder neuromyelitis optica. Her kan en blodprøve (aquaporin 4 antistof) være til diagnostisk hjælp, og du kan foreslå din neurolog, om det er relevant at tage denne blodprøve i dit tilfælde.