Gå til hovedindhold

Effekt af Gabapentin

Spørgsmål
Jeg så på tekst-tv, i slutningen af november mener jeg det var, at medicinvirksomheden Pfizer var blevet for at undertrykke forskningsresultater, der indikerede at Gabapentin kun havde virkning for epilepsipatienter. Jeg har enkeltbevilling til denne medicin (mod neurogener smerter).

Kan du sige mere om denne sag?
Svar
Jeg har ikke kendskab til den konkrete sag, men det er velkendt at Gabapentin ikke altid har nogen videre overbevisende effekt på smerter, og nogle patienter har betydelige bivirkninger af behandlingen.
På den anden side har andre patienter faktisk en glimrende effekt, og har ingen eller ubetydelige bivirkninger.

Forudsætningen for at der kan opnås det såkaldte "enkelttilskud" til Gabapantin er, at behandlingen rent faktisk har effekt på smerterne, og at man forinden har forsøgt behandling med de såkaldte tricykliske antidepressiva uden effekt, eller at man ikke kan anvende denne behandling på grund af bivirkninger - eller risiko herfor.

Er disse forudsætninger opfyldt, ville jeg ikke være bekymret over at fortsætte behandling med Gabapentin på baggrund af den presseomtale du nævner, og jeg tvivler på at Lægemiddelstyrelsen vil afvise en ansøgning om forlængelse af tilskuddet.