Gå til hovedindhold

Dropfodsimplantatet ActiGait

Spørgsmål
Neurodan har udviklet et dropfodsimplant, ActiGait, til patienter der har fået dropfod efter en hjeneblødning. Tror du at dette produkt vil kunne gavne en sklerosepatient (der er inkarneret bruger af dropfodsskinne)?
Svar

Hvis man har haft en hjerneblødning eller har sclerose, har man en skade i centralnervesystemet, det vil sige i hjernen og/rygmarven. Dermed er det perifere nervesystem (nerver fra rygmarven og ud i kroppen) intakt, og dette er kriteriet for at ActiGait kan fungere. Apparatet virker ved, at der indopereres en elektrode i benet, for at stimulere den nerve, der aktiverer den muskel, der løfter foden. Elektroden arbejder sammen med en sensor der lægges i sokken/skoen, samt en sender, man bærer i bæltet.

Inden det eventuelt kan komme på tale, kommer man til en forundersøgelse, hvor man prøver at stimulere nerven udefra, for at vurdere om en eventuel operation vil have den ønskede effekt. Hvis det besluttes at indoperere elektroden foregår det i lokalbedøvelse og tager ca.½ time. I efterforløbet kan man på hospitalet justere på de signalerne, der kommer fra senderen, så man giver den korrekte stimuli.

 

Hvad kriterierne er for at komme i betragtning til ActiGait ved jeg ikke, men umiddelbart burde det rent fysisk fungere, hvis man er ramt af sclerose.

Det der dog er vigtigt er, at man har tilstrækkelig med bevægelighed i ankelledet til at forfod og tæer kan løftes fri af gulvet, og så skal man naturligvis være motiveret for den efterfølgende træning.