Gå til hovedindhold

Dødsfald ved brug af Avonex

Spørgsmål
Jeg synes, de informationer som jeg har medsendt (se link) ser skræmmende ud i forhold til Avonex, og jeg vil gerne vide om Biogen vildleder patienterne og offentligheden, og skjuler dødsfald. Kan I bekræfte nedenstående? 
http://www.druglib.com/adverse-reactions_side-effects/avonex/seriousness_death  
Det er meget afgørende for en evt. mulig behandling.

Hvad er jeres holding til Tysabri contra Avonex, bliver sammenligningen skjult af Biogen og Neurologerne?
Svar
Det kan godt se overvældende ud, men det skal ses i forhold til, hvor mange der har fået Avonex, som er det hyppigst anvendte interferonpræparat i hvert fald i USA, og det har været på markedet gennem over 10 år.

Når man indberetter bivirkninger sker det i kategorier som usandsynlig, mulig, sandsynlig og næsten sikker og de nævnte er i kategorien mulig. Jeg bemærker mig, at en stor del af patienterne i forvejen lider af sygdomme med høj dødelighed (forskellige kræftformer, hjerteproblemer, hjerneblødning, multiple organ-involvering, infektionssygdomme).

Der er ekstrem høj kontrol under forsøg, og hvis man finder grund til det, kan man forlange særlig overvågning de første par år efter markedsføring. Sådanne programmer har bl.a. været i brug ved Tysabri. Når man får udleveret medicin står der ofte en lang liste af bivirkninger på indlægssedlen, også sjældne. Det kan få folk til at udlade at tage medicinen, selv om bivirkningerne i daglig praksis er få og milde. Så det skal også opvejes af gavnlig effekt af behandling. Oplysninger om bivirkninger er ofte tilgængelige på nettet, og der er amerikanske og europæiske databaser over registreret medicin, så jeg synes ikke, man kan sige at Biogen skjuler noget.

Vi har brugt Avonex i over i 10 år i Danmark, og jeg har personligt ikke set eller hørt om tilfælde, hvor man har mistænkt Avonex som årsag til dødsfald, med andre ord vil jeg ikke være nervøs for at bruge Avonex med hensyn til dødelighed.

Jeg ved ikke, hvad du forstår ved holdning. Der er landsdækkende retningslinjer for brug af forskellige præparater til de forskellige sygdomsstadier. Avonex hører til gruppen 1. valgs præparater og Tysabri til 2. valgs præparater. Så det er ikke sådan, at man kan ønske Tysabri fremfor Avonex.