Gå til hovedindhold

Dobbeltsyn og behandling

Spørgsmål

Jeg er 32 år og nydiagnosticert med sclerose. Jeg har nu haft dobbeltsyn i 3 måneder. Jeg blev først behandlet med binyrebarkhormon da jeg havde set dobbelt i over en måned - og det er altså ikke forsvundet endnu. Kan det forsatte dobbeltsyn skyldes den sene behandling?

Nogen dage har jeg det bedre end andre dage - hvis jeg er træt og har været meget aktiv så er den helt galt med synet. Jeg er temmelig bekymret for om det nogensinde bliver bedre, da det er meget hæmmende i min hverdag. Hvad siger du?

Svar

Der er bedst dokumentation for at binyrebarkhormon virker i den akutte eller subakutte fase af et attak, hvorfor det er sjædent at man tilbyder det ved symptomer, der har varet lidt over en måned. Man kan dog prøve.

Synet kan godt blive bedre, selvom der er gået 3 måneder, men der er desværre ingen garanti for det. Der kan i bedste fald ses nogen bedring i op til 6-12 måneder fra debut.

Hvis synet vedbliver at være dobbelt og det er stabilt, kan man overveje en prismebrille. Det er en specialopgave for en øjenlæge og en ortoptist (også kaldet skelterapeut) at udmåle og vurdere.

I det daglige kan du prøve indimellem at gå med klap, så dobbeltsynet forsvinder, men det er på bekostning af samsynet og dermed afstandsbedømmelse/dybdeskarphed.