Gå til hovedindhold

Dobbeltsyn

Spørgsmål
Jeg har for 5 dage siden fået stillet diagnosen sclerose i formentlig mild grad. Mit symptom var dobbeltsyn. Da jeg var indlagt på neurologisk afdeling, synes jeg at alle læger sagde at dobbeltsynet ville blive normalt igen. Men nu har jeg været til samtale hos en af de neurologiske læger, der fortæller mig at det ikke er sikkert, at det bliver normalt.
Jeg er naturligvis stadig i krise og enormt uforstående overfor det hele, men jeg kan ikke forstå, hvis mit dobbeltsyn ikke går væk. Kan nogen fortælle mig, hvor mange der har dobbeltsyn som første symptom?
Og hvor mange af disse der får normalt syn igen?

Jeg har nu haft dobbeltsyn i 2½ uge, og har fået Solumedrol i.v. i 3 timer i 3 dage. 2 dage efter behandlingens ophør kom en lille bitte bedring, men siden er der ikke sket noget. Jeg kan trives i vores eget hjem, men er meget generet af dobbeltsynet når jeg er udenfor. Jeg vil bare have at det skal gå væk. 

Min søster har samme sygdom. Jeg synes, det er meget mærkeligt at 2 ud af 4 søskende har det. Ses det virkelig ofte? Hun har haft sclerose i 9 år, og har haft 2 attacker som er gået i sig selv igen efter 6-8 uger.
Svar
Jeg forstår din frustration. Som jeg tolker det er dobbeltsynet hos dig led i et attak, og der er stor chance for at det går over, men det kan tage uger til måneder fra debut, så du må væbne dig med tålmodighed. Og der er desværre ingen garanti for at det forsvinder fuldstændigt.
Hvis det ikke gør kan man i nogle tilfælde korrigere med en prismebrille, når dobbeltsynet er stabilt.
For nuværende kan du prøve at købe en øjenklap (sørøverklap) på apoteket og afdække øjnene skiftevis, for jeg antager at du kun ser dobbelt, når du ser med begge øjne samtidigt.

Det er højst 10% af sclerosepatienter der debuterer med dobbeltsyn, men hos yngre med pludseligt dobbeltsyn er sclerose en af de diagnoser man straks skal tænke på.
Ca. 15% af sclerosepatienter har en nær pårørende med sclerose, så det er ikke så sjældent endda.
Og forekomsten er jo højest hos yngre kvinder.

Jeg håber dine symptomer forsvinder med tiden.
Har du spurgt din neurolog om du kan komme i betragning til attak-forebyggende behandling med interferon eller Copaxone?