Gå til hovedindhold

Dobbeltsyn

Spørgsmål

Jeg fik i februar pludselig problemer med synet, begge øjenæbler pegede i hver sin retning med dobbeltsyn og svimmelhed til følge. Jeg kontaktede øjenlægen, der ud fra symptomerne tolkede det som en blodprop i hjernestamme. Efter rygmarvsprøve og MR scanning fik jeg i april stillet diagnosen sclerose.

Mit problem med synet har siden april ændret sig fra dobbeltsyn til en følelse af at gå i en konstant "brandert" svingende fra lille til stor. Så snart jeg skal flytte mit syn fra en opgave til en anden, bliver jeg svimmel. Mine øjenæbler sidder igen næsten rigtigt. Ud over ovenstående symptomer fornemmer jeg det også som en snurren fra nakke/baghoved strålende frem ind bag øjnene, med en trykkende fornemmelse nærmest bag øjnene.

Jeg får Avonex 1 x ugentligt med kun få bivirkninger til følge. Ligeledes får jeg Baklofen ca. 1 x dagligt mod spasmer i benene, det hjælper. Jeg har ikke siden diagnosen blev stillet, været ved øjenlæge eller anden fagperson, og ved ikke helt hvad der kan hjælpe på mit synsproblem?

Svar

Selv om øjenæblerne tilsyenladende er på plads, kan der godt være problemer med samsynet, blot lysaksen ikke falder helt parallelt ind i øjnene, og det kan være medvirkende til at du føler, at du har det som i en brandert.

Hvis det er helt stabilt, og meget længe siden du har haft attakket med dobbeltsyn, kunne du prøve at få lavet en vurdering ved en øjenlæge, om en prismebrille eller måske operation kunne være en mulighed. Det er en specialopgave som kun få øjenlæger beskæftiger sig med. Jeg synes du i 1. omgang skal anmode din scleroselæge om at genhenvise dig til øjenklinikken, og de kan evt. undersøge for dobbelsyn og lade dig udmåle ved ortoptist, og se om der kan gøres noget.

Hjælper det når du kun ser med et øje ad gangen? Der har du jo ikke samsyn, men på den anden side heller ikke dobbeltsyn.