Diffuse symptomer, sclerose eller HPV bivirkning
d. 4 april 2014

Jeg har igennem en periode på ca. 1 ½ år haft mange diffuse symptomer. Jeg kan nævne prikken, stikken i hænder, fødder og ansigt, følelsen af tunge ben og arme, træthed og på det seneste er jeg begyndt at være meget svimmel og har fået hjertebanken. Det skal nævnes, at alle symptomer er kommet efter jeg modtog HPV vaccinen, og ingen af mine symptomer er påvist af nogle læger. Har både været til reumatolog samt neurolog, uden resultat. Har fået foretaget MR scanning, som ikke viste noget. Kan det være sklerose? 2 neurologer siger nej, og at det ville have vist sig ved MR skanningen, da sklerose ville kunne ses mange år i forvejen. Men jeg føler mig ikke overbevist. Hvad skal jeg gøre? Bede om at få ny MR skanning og måske en lumbalpunktur? Eller skal jeg tro på dem og ignorere mine symptomer?

Dine symptomer lyder for diffuse og usammenhængende til at give mistanke om sclerose. F.eks. er hjertebanken ikke en del af symptombilledet på sclerose. Du skriver ikke om varigheden af symptomerne, der som udgangspunkt skal være vedvarende over et døgn før det er relevant. Spørgsmålet om det kan have med HPV vaccine at gøre er straks vanskeligere. Der er jo en "massevaccination" af yngre kvinder i Danmark i disse år, og det er også yngre kvinder, der er i øget risiko for at få sclerose. Den tidsmæssige sammenhæng er vigtigt, men det kan være et tilfældigt sammenfald. Jeg har set nogle patienter, hvor man mistænker HPV-vaccine-bivirkning, men det er svært at bevise. Vigtigt er at man udelukker andre forklaringer på symptomerne, og du har været set af 3 speciallæger, så mon ikke du kan slå dig til tåls med deres vurdering. Det er korrekt at så diffuse symptomer og trods dette normal MR scanning taler meget imod sclerose som forklaring.

Har du fortalt din læge om hjertebanken (måske kunne man lytte på hjertet, måle puls og blodtryk og tage et EKG) og om svimmelheden, som det måske er relevant at en ørelæge vurderer? Du kan selv bestille tid hos ørelæge, men tal med din egen læge om det er relevant i dit tilfælde.
 

Skrevet d. 4 april 2014