Gå til hovedindhold

Differentiering af el-kørestole

Spørgsmål
Jeg skriver da jeg godt kunne bruge et godt råd angående valg af el-kørestol: Hvordan er det med det teknisk og økomien bag et sådant monstrum? Eller sagt på en lidt anden måde: Hvad kan man for eksempel opleve at Forenede Danske Motorejere (FDM) gør for de i forhold til at vurdere hvilke el-køretøjer/kørestole der er bedst?
Svar

En egentlig FDM-opgørelse over fordele og ulemper ved en given el-stol har jeg ikke set. Det nærmeste jeg har set på dette er en artikel på HMI-basen fra år 2000, der omhandler en beskrivelse af 27 forskellige el-stole og el-aggreter, i forhold til blandt andet vægt og transportegnethed.

Når vi som terapeuter vurderer hvilken el-stol der passer til en given borger, er det funktionsbegræsningen og aktivitsbehovet der er i centrum, det vil sige; hvad skal stolen kunne og hvad skal den afhjælpe? Men selvfølelig er vi da også opmærksomme på priser med mere.

Nu fremgår det  ikke af dit spørgsmål om det er en "inde-" eller "ude-" stol du er interesseret i, eller om det er en el-scooter du har kig på. Til trods her for skal jeg prøve at ridse nogle retningslinier op, uden at jeg decideret kan anbefale et bestemt produkt eller firma:

Ved "indestole" forstås det at stolen har en forholdsvis lille vende-radius, ofte med center styring, Den bruges fortrinsvis inde på centre med mere. Ved "udestole" forstås en stol der kan forcere ujævnheder, som foreksempel flisekanter, ramper, ral og grus. Den er rimelig affjedret og bruges  som "køresæde" i kassebilen. Den har ofte/kan påsættes lys og blinklys.

Ofte arbejder man i kommunerne med en mellem-stol, der kan køre både inde som ude. En sådan stol er centerstyret og har en rimelig batteri-kapacitet. Det er svært at sætte en færdig pris på en el-kørestol, da der tit er mange tilpassinger involveret, men en ny stol til en dårlig borger, kan godt være ca. 200.000 kr.

El-scootere er til kørsel udenfor, de har en kørselsdistance, alt efter mærke, på mellem 12-45 km/t. Man kan købe små modeller der kan køre på bilblioteket og mellem rækkerne i supermarkedet, og større modeller der kan køre i grus og landture. Prisen på en scooter, alt efter type, ligger på mellem 12.000 og 45.000 kr.

Jeg vil anbefale dig at tage på Rehab messen i maj måned i Bella Centret, her er der rig mulighed for at se/prøve de forskellige modeller, samt gå på HMI-basen, www.hmi.dk, som i basen har en beskrivelse af alle godkendte hjælpemidler på det danske marked.