Gå til hovedindhold

Diabetes og MS behandling

Spørgsmål

Lørdag: "det kan behandles, ingen ikke reversible symptomer", søndag-tirsdag: behandlet med binyrebark drop, tirsdag: "du har en mild grad af sclerose og får en indkaldelse om ca. 4 uger til scleroseafdelingen, og så udskriver vi dig nu".

Er lidt paf og ved ikke rigtigt hvor jeg kan få noget information, der kan give mig noget konkret, at forholde mig til angående behandling, prognose osv. Står lige midt i en hushandel hvor jeg skal afgøre, om jeg skal flytte til anden kommune. Kan jeg forblive tilknyttet Rigshospitalet vedrørende behandling af MS og type 1 diabetes, hvis jeg flytter kommune? Er den forbyggende behandling mod MS angreb med binyrebark injektioner/tabeletter lige så negativ i relation til insulinkrævende diabetes, som den drop behandling jeg lige har fået? Skal jeg forvente en anden forbyggende behandling for MS som type 1 diabetiker?

Svar

Jeg kan dårligt rådgive dig om diagnose, prognose og behandling her fra, da det kræver et indgående kendskab til dine symptomer og undersøgelsesresultater. Vedrørende sukkersyge og behandling af MS, er det kun binyrebarkhormon-behandling - bruges næsten udelukkende til behandling af MS attakker, dvs. akutte forværringer - der har diabetogen effekt, og dermed kan forværre diabetes forbigående. Ingen andre sygdomsdæmpende MS behandlinger påvirker diabetes og sukkerstofskiftet. Hvis du har diabetes, vil det derfor ikke påvirke behandling af MS (dog med det forbehold, at behandling mod MS med Gilenya øger risikoen for at påvirke øjets nethinde, hvis man i forvejen har diabetes).

Hvad angår patienters tilknytning til MS klinikker i Hovedstadsregionen (Rigshospitalet, Glostrup, Herlev og Hillerød), er der et aktuelt politisk ønske i den nye sygehusplan om, at patienterne skal fordeles mellem de forskellige klinikker ud fra deres bopæl. Planen er dog ikke udført endnu, men det er muligt, at man i fremtiden skal skifte MS klinik, hvis man ikke bor i lokalområdet, for den MS klinik man behandles på.