Gå til hovedindhold

Devics sygdom, også kaldet neuromyelitis optica, NMO

Spørgsmål

Jeg har haft DS i 10 år, men her for 14 dage siden, fik jeg diagnosen ændret til devic's sygdom. Denne nye diagnose afstedkom selvsagt en masse spørgsmål.

Indtil nu har jeg har fundet en masse information på diverse amerikanske hjemmesider. Jeg kunne dog godt tænke mig at høre, om der er nogen, her i landet, der ved noget om denne sygdom?

Svar
Devic's sygdom, eller neuromyelitis optica (NMO), som den også kaldes, opfattes af nogen som en selvstændig sygdom, mens andre opfatter den som en variant af sklerose. NMO er en sjælden sygdom i Danmark, men der findes dog adskillige patienter med denne sygdom, rundt omkring på danske sygehuse. For eksempel følges aktuelt 3 patienter med NMO på Rigshospitalet i København.   NMO rammer synsnerverne og rygmarven, og giver dermed synsnedsættelse og problemer i armene og benene. Sygdommen kan have et ret voldsomt forløb med svære attakker. Et langsomt fremadskridende forløb, som det ofte ses ved typisk sklerose, er til gengæld sjældent ved NMO.   Diagnosen NMO kan stilles, hvis der har været sygdomsattakker, med udtalt påvirkning af rygmarven med et karakteristisk udseende på MR-scanninger, og synsnervebetændelser - såfremt der ikke samtidig er typiske skleroseforandringer på MR-scanning af hjernen.   En blodprøve kan også analyseres for særlige antistoffer, der kaldes NMO antistoffer. NMO antistofferne binder til et molekyle, der hedder aquaporin 4, på små blodkar i nervesystemet. 75% af alle med NMO har disse antistoffer i blodprøver, men man kan altså også have sygdommen uden at disse antistoffer er til stede. I sjældne tilfælde kan der påvises andre former for antistoffer hos patienter med NMO.   Man har meget mindre viden om, hvordan NMO skal behandles, end om hvordan almindelig sklerose skal behandles.   Forværring af sygdommen behandles, ligesom skleroseattakker, med binyrebarkhormonet methylprednisolon. Ved svære attakker, hvor dette er uden effekt, kan man forsøg behandling med plasmaseparation, som er en slags dialysebehandling, der fjerner antistoffer fra blodet.   For at forebygge nye sygdomsangreb bruges immundæmpende medicin, i første omgang azatioprin (Imurel) i kombination med binyrebarkhormonet prednisolon. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt kan andre former for immundæmpende medicin forsøges.