Gå til hovedindhold

Det gør ondt i led og muskler

Spørgsmål
Jeg har haft MS siden jeg var 16, jeg er i dag 28 år gammel. Jeg har haft det fint og levet stort set uden gener. Jeg har arbejdet i mange forskellige jobs i fleks. Jeg er nu mere opmærksom på, at jeg får ondt rundt omkring i kroppen, og det passer meget godt med en form for tandpine brændende smerte og har haft det et godt stykke tid, jeg har bare ikke rigtig tænkt over det før nu, da jeg begyndte at læse mig til det her på sitet.
Jeg har spist Ipren 600 mg nogle gange, Tradolan hvis smerterne har været høje.

Jeg er så begyndt i virksomhedspraktik, og nu er mine smerter også gået i led og muskler, det har været sådan i over 8 uger nu, kan jeg se frem til flere smerter, hvis jeg fortsætter med at arbejde, eller skal jeg eventuelt overveje pension?

Ud over det har jeg en lille datter på omkring 17 måneder og en kæreste som jeg bor med. Jeg er bekymret for et liv med flere smerter, og bekymret for hvad jeg skal stille op, hvis jeg ikke kan få mit familieliv ordentligt op og køre, fordi jeg skal ligge meget ned og slappe af i muskler og hoved.
Svar
Smerter forekommer ikke hyppigere hos scleroseramte end hos andre, men er ofte kraftigere og vanskeligere at behandle. Smerter hos scleroseramte kan desuden have mange årsager, og kræver sædvanligvis udredning hos en neurolog.  

Du fortæller at dine smerter nu er begyndt at komme i led og muskler, hvilket ikke er typisk for sclerosesmerter. Det er derfor vigtigt, at du bliver undersøgt og man tager stilling til, om dine smerter kan have anden årsag end MS. Smerter i musker og led specielt ryg, kan skyldes forkert belastning (dårlig arbejdsstilling eller siddestilling, anspændt gangfunktion) og behandlingen af disse smerter er forskellig fra behandling af sclerosesmerter. Der kan også være en anden reumatologisk årsag til smerterne, der skal afklares inden man starter behandling.  

Hvis du har forværring af sclerosesmerter, vil det være muligt at finde en behandling, der lindrer smerterne, mens det er vanskeligere at fjerne dem helt. Sclerosesmerter mærkes typisk i områder, hvor der samtidig er ændret følesans. Disse smerter kan vise sig som konstante, sviende, borende eller brændende fornemmelser, eller som skarpe, smertende jag. De mest effektive midler til behandling af konstante svidende eller brændende smerter er amitriptylin (f.eks. Saroten) eller imipramin. I andre tilfælde, hvor smerterne ikke er konstante, eller hvis de kommer i jag, har behandling med medicin så som oxcarbazepin (Trileptal eller Apydan) eller carbamazaepin bedre effekt. Gabapentin og Pregabalin har også en god virkning på denne type smerter.
Skulle disse behandlinger være uden effekt kan man prøve Marinol, som også kan behandle smerter hos skleroseramte.